Pasta z białej fasoli (smalec wegetariański)

– 1 szklanka suchej fasoli białej (drobnej)
– 1 cebula
– 1 jabłko
– 1/2 łyżeczki cząbru
– 1/2 łyżeczki majeranku
– sól i pieprz do smaku

– 6 łyżek olej roślinnego

Fasolę namocz na noc. Gotuj 1h. Wodę odcedź, zostaw 3 łyżki z wywaru. Cebulę pokrój średnio drobno i smaż na oleju na złoto, następnie dodaj starte na grubych oczkach tarki jabłko. Duś 10 min.

Fasole przetrzyj blenderem, dodaj zawartość z patelni, dodaj odłożoną wodę z fasoli oraz zioła. Wymieszaj. Dopraw do smaku i gotowe!:) Jeśli dodatkowo po ugotowaniu fasoli zdejmiesz z niej skórkę, nie będzie wzdęć.

Pasta delikatna w smaku. Polecam jako alternatywa dla nudnej wędliny:)
Firmie Benus dziękuję za możliwość testowania pysznego pieczywa pełnoziarnistego z pestką dyni:)

22 thoughts on “Pasta z białej fasoli (smalec wegetariański)

  1. a więc to jest ten smalec :D sama smalcu nigdy nie tykałam, ten wegetariański nazwany smalcem też mnie nie ciągnie przez skojarzenie ze zwykłym, ale przedstawiony jako pasta z białej fasoli to już inna bajka!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s