Kugiel z ziemniaków (babka ziemniaczana)

– 3 jaja
– 3 szklanki startych ziemniaków
– 5 łyżek mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1/2 cebuli startej
– 75g masła stopionego

Jajka ubij na biało. Starte ziemniaki po starciu jeszcze wrzuć do blendera i zmiksuj na puch, dodaj do jajek. Dodaj resztę produktów. Cebule przed dodaniem zeszklij na łyżce masła. Wszystko zmiksuj i przełóż do natłuszczonej formy.

Piecz w keksówce lub w tortownicy, około 1h. Podawaj pokrojone w grube plastry, idealny do dań z sosem ponieważ jest dość suche.

Najlepsze następnego dnia podsmażone na suchej patelni:) Również do sosu!

8 thoughts on “Kugiel z ziemniaków (babka ziemniaczana)

  1. Moja Babcia zawsze robiła całą ogromną blachę takiej babki, nie zapomnę tego smaku. Tylko kugel bez boczku, a moja Babcia dodawała masę cebulki, boczku i kiełbaski :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s