Cytrynowe risotto (Molwa)

– szklanka ryżu
– cebula
– cytryna
– 4 łyżki oliwy
– 800ml wywaru

– molwa (ryba morska z rodziny dorszowatych)

Cebulkę drobno pokrój i zeszklij na oliwie. Ryż wsyp na patelnię i przypraż go aż będzie biały. Dodaj wywar i duś do miękkości pod przykryciem. Zetrzyj skórkę z cytryny na małych oczkach tarki. Do gotowego ryżu dodaj skórkę z cytryny i sok z 1/3.

Podałam z rybą pokrojoną w 3cm paski usmażone krótko na maśle. Idealna kompozycja smaków:)

Molwa to pyszne białe mięso, nie tak intensywne w zapachu jak dorsz, ale równie mięsiste kawałki.

14 thoughts on “Cytrynowe risotto (Molwa)

  1. przyznam szczerze, że ryby o tej nazwie ani nie widziałem, ani tym bardziej nie jadłem. Tylko, że też nie spotkałem się w „rybnym” z taką nazwą. Pójdę i sprawdzę :)
    A u Ciebie na blogu widzę, że zaczynają gościć kolory wiosny – czyżbyś coś poczuła ? :D
    pozdrowienia :)

  2. wygląda rewelacyjnie i na pewno tak samo smakuje, w sumie to dobry pomysł na obiad ;). A musze przyznać, że zmiana szaty też bardzo korzystna :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s