Sos waniliowy

Taki sos to idealny dodatek do galaretek, budyniów, sałatek owocowych oraz do lodów.

– 1 szklanka mleka
– 2 żółtka
– 2 łyżki cukru
– 1/2 laski wanilii (lub 1op cukru z prawdziwą wanilią)

Wanilię drobno posiekać i rozetrzeć z połową cukru. Mleko zagotować z roztartą wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mlekiem, cały czas ubijając i podgrzewając. Ostudź i przelej do buteleczki z zakrętką.

Podałam z galaretką cytrynową, ale reszta już czeka w lodówce na deser lodowy:)

Galaretka cytrynowa:
– 500ml wrzątku
– 2 płaskie łyżeczki żelatyny
– 3 łyżki cukru
– skórka starta z połowy cytryny
– sok z połowy cytryny

Żelatynę wymieszaj z cukrem i rozpuść we wrzątku. Dodaj sok z cytryny i startą skórkę. Rozlej do filiżanek, po ostudzeniu włóż do lodówki by stężała.
Orzeźwiający deser:)

6 thoughts on “Sos waniliowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s