Pasta z ciecierzycy

– Szklanka ciecierzycy

– 10 łyżek oliwy
– 1 ząbek czosnku
– gałązka natki pietruszki
– sok z cytryny
– sól i pieprz

Namocz ciecierzycę na 12h. Odlej wodę, wypłucz i gotuj do miękkości. Wrzuć do malaksera i porządnie utrzyj z oliwą i drobno posiekany czosnkiem. Dodaj sok z cytryny, posiekaną natkę, pieprz i sól.
Przechowuj szczelnie zamknięte.

Oryginalny hummus posiada dodatkowo pastę sezamową, dlatego nie nadużywam tego słowa:)

Pyszna, syta pasta. W planach inne pasty z ziaren strączkowych i ich smakowe odmiany.

(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

10 thoughts on “Pasta z ciecierzycy

  1. Właśnie jem, bez chleba – wyłożyłam sobie po prostu łyżkę pasty na talerzyk, obok nalałam ketchupu i maczam pokrojony na paski seler naciowy najpierw w paście, później w ketchupie.
    Wyszło przepyszne! :)

      1. Przepyszna! :D
        I Twój przepis podoba mi się tym bardziej, ze jedna z teorii żywienia mówi o tym by zjadać produkty które wyrastają w danym rejonie geograficznym z którego się pochodzi; że organizm najlepiej takie toleruje. A w Twoim przepisie jest w tej kwestii nawet „purytanizm” jeśli chodzi o przyprawy! Nie ma obcego „tahini”, chociażby :)

        BTW – ponoć ciecierzyca i soczewica były bardzo dobrze znane i często stosowane w tradycji staropolskiej, a w Polsce w czasach I Wojny Światowej i międzywojennych za ich pomocą powszechnie zastępowano trudno dostępne mięso – i jedzenie to na tyle obrzydło ówczesnej ludności, że zeszło w zapomnienie wraz z nawrotem większej dostępności mięsa po wojnie. I teraz traktujemy tego typu produkty jako „nowinkę” dietetyczną, mimo że sami, jako Polacy, mamy długaśną tradycję ich wykorzystywania. :D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s