KONKURS Sorenti – Pysznissimo we włoskim stylu

Nagrodą w tym konkursie to

– 3 op makaronu + sos Boloński.

Zestaw sponsoruje firma Sorenti .

Makaron SORENTI jest w 100% z pszenicy twardej durum, to wyjątkowo wartościowa odmiana pszenicy uprawiana w krajach o kontynentalnym, suchym klimacie. Jej grube i twarde ziarno zawiera więcej glutenu(białka) i jest większe od odmian uprawianych w Polsce.

Z pszenicy durum produkuje się semolinę – mąkę stosowaną do produkcji wysokiej jakości makaronów, głównie we Włoszech, a w Afryce Północnej kaszy kuskus. Wyjątkowe właściwości semoliny, która m.in. wchłania mniej wody niż zwykła mąka, powodują, że makaron utrzymuje zwartą fakturę, nie rozgotowuje się, a po ugotowaniu pozostaje al dente.
To właśnie semolinie makaron zawdzięcza jasnożółty kolor.

Zadanie:
Jakie danie z dostępnych na stronie Sorenti makaronów wyczarujesz na Walentynki?:) Bardzo mile widziane są dania wytrawne oraz na słodko.

Pomocny link do produktów Sorenti http://www.sorenti.pl/produkty/

Nagrody wymienione wyżej będą dla 3 wylosowanych szczęśliwców.

Uwagi:
Każdy z was może podać jeden przepis.
Kto może brać udział w konkursie?
Ważne by Twój adres korespondencyjny był w granicach Polski.
Konkurs trwa do 12-go lutego, wyniki podam 14-go lutego o 8:00 rano.
Odpowiedzi wpisuj w komentarzu wpisu.

24 thoughts on “KONKURS Sorenti – Pysznissimo we włoskim stylu

  1. Na Walentynki, trochę przekornie wyczaruję zielone danie. W końcu kto powiedział, że ten dzień ma być wyłącznie kojarzony z czerwienią? Wystarczy, że serce gorące, pełne miłości. Poza tym, na stole nakrytym czerwonym obrusem, zielone danie będzie komponowało się wspaniale! Polecam przygotowanie spaghetti szpinakowo-pieczarkowego na wieczór Walentynkowy. Oto przepis:

    Składniki:
    – 450 g mrożonego szpinaku,
    – 175 g mascarpone,
    – kilka pieczarek,
    – 1 niewielka cebula,
    – 2 ząbki czosnku,
    – makaron Sorenti spaghetti 80,
    – sól, pieprz, przyprawa typu vegeta, pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
    – olej do smażenia.

    Przygotowanie rozpoczynamy od ugotowania makaronu (cała reszta jest szybka w wykonaniu). W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę (czosnek w drobniejszą lub rozgniatamy). Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po chwili, gdy troszeczkę się zrumienią, dodajemy szpinak. Dusimy ok. 10-15 minut. W tym czasie podsmażamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki na niewielkiej ilości oleju (na drugiej patelni). Doprawiamy przyprawami do smaku (pieczarki i szpinak). Do szpinaku dodajemy mascarpone (czekamy do rozpuszczenia, cały czas mieszając) i pieczarki. Gotujemy jeszcze chwilę. Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy i nie przelewamy wodą. Polewamy porcję sosem, możemy posypać dodatkowo żółtym serem. Smacznego!!!

    1. No i sposób przygotowania, rzecz jasna:

      Kurczaka pokrojonego w paski lub inne kawałki marynujemy przez dłuższy czas albo przez kilka chwil (jeśli mamy mało czasu) w sosie sojowym, pieprzu, chili, soku z limonki, czosnku, imbirze i porwanych liściach bazylii. Cebule pokroić w piórka, mango w „byle jakie” kawałeczki. Na rozgrzanym oleju smażymy cebule, a jak już zmięknie dodajemy kawałki mango i dalej smażymy. Jak mango będzie już dość miękkie (ale nie przesadnie!) dodajemy groszek i dusimy ok. 15 minut. Tak, żeby groszek nie był surowy. Zdejmujemy wszystko z patelni i na tej samej smażymy kurczaka wymieszanego wcześniej z sezamem. Jak już się usmaży, dodajemy pokrojone migdały. Po kilku chwilach warzywa i owoce wkładamy z powrotem na patelnię i razem jakiś czas dusimy. Jeśli posiadamy, dodajemy odrobinę szafranu.

      Podajemy wyłożone na makaron albo wymieszane z makaronem i odrobiną dobrej oliwy.

      p.s. Migdałów nie obierałam, bo mi się nie chciało, ale jeśli macie czas i cierpliwość, to możecie sparzyć, dodać ich więcej i uprażyć je wcześniej na suchej patelni. Makaron można polać jakąś fajną, aromatyczną oliwą czy olejem. Np. z pestek dyni, sezamowy albo różany? To już zależy od was. Swoją drogą tylu jeszcze różnych oliw i olejów w życiu nie próbowałam, że mnie to aż przeraża.

      Pozdrawiam i smacznego:)

  2. Dla mojej Walentynki na Walentynki od Walentynki:-))

    Zapiekane serce makaronowe z dynią i pomidorami
    mojego przepisu.

    http://infobot.pl/r/23Qn

    Składniki: 4 porcje

    250g makaronu tagiatelle
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 zielona papryka
    kawałek dyni ok 200g
    czarny pieprz, cytrynowy pieprz, sól
    mała garść czerwonej suszonej papryki
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    1 puszka krojonych pomidorów + jeden świeży
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka startego parmezanu
    1/2 szklanki startego żółtego sera
    świeże oregano
    świeży tymianek

    Przygotowanie:
    Makaron ugotować Al’dente.
    Oliwę rozgrzać w wooku, wrzucić pokrojoną w cienkie plasterki dynię
    i lekko ją zrumienić.
    Zmiażdżyć czosnek, pokroić w plastry cebulę,
    dodać do wooka i smażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju.
    Dodać pomidory, suszoną paprykę, paprykę zieloną poszatkowaną
    i jeszcze chwilę wszystko poddusić.
    Dodać śmietanę,świeży pomidor w cząstkach, świeże zioła, sól, pieprz
    i na końcu makaron.
    Wszystko delikatnie wymieszać.
    Do naczynia żaroodpornego pokruszyć najpierw żółty ser,
    następnie wyłożyć część makaronu,
    znów posypać żółtym serem i wyłożyć resztę makaronu.
    Ostatnią warstwą powinien być ser + parmezan
    Zapiekać makaron w temperaturze 180′ przez 20 minut.
    Smacznego!
    * Ja położyłam na talerz nadający się do zapiekania formę w kształcie serca
    i w nią wykładałam warstwy makaronu.

  3. Dla odmiany podzielę się przepisem na słodko :-) Może nie jest on zbyt wykwintny, wręcz prosty ale bardzo smaczny :-) ! Z produktów Sorento wybrała bym makaron eliche ale mógłby być to także fusilli, gnocchi, farfalle, penne lub chifferi – który Wam pasuje, do wyboru ! :-)

    Składniki :
    1 opakowanie wybranego makaronu Sorento
    6 jabłek (dowolna odmiana)
    kilka brzoskwiń (z puszki – 4 – 5 połóweczek bądź świeżych w zależności od sezonu – 4 sztuki )
    rodzynki (garść)
    cukier, cynamon
    śmietanka 36% do ubijania + cukier puder żeby ją osłodzić lub bita śmietana w sprayu

    Oto jak to zrobić:
    Makaron gotujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu (najlepiej al dente) . W międzyczasie przygotowujemy jabłka, obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera i miksujemy na papkę .Dodajemy brzoskwinie, miksujemy. Przekładamy do miski, dodajemy rodzynki, cynamon i odrobinę cukru jeśli jest mało słodkie (tyle ile lubimy). Ugotowany i odcedzony makaron układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym w sposób następujący : warstwa makaronu, warstwa musu z jabłek i brzoskwiń , warstwa makaronu … powtarzając czynność do wyczerpania składników (jeżeli lubicie taki mus możecie zwiększyć ilość składników) tak aby na wierzchu znajdowała się warstwa Naszego musu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy aż na wierzchu utworzy się zapieczona warstwa ” skorupka” .

    Podajemy na ciepło, z dodatkiem bitej śmietany. Ozdabiamy listkiem świeżej mięty i odrobiną cynamonu.

    Smacznego ! :-)

  4. Ja na Walentynki proponuję pyszne kolanka z sosem mięsno-warzywnym, sycące a jednak lekkie idealne dla dwojga na romantyczną kolację, nie tylko walentynkową – u mnie właśnie takie danie dziś zagości.

    Chifferi z sosem mięsno warzywnym
    – pół opakowania makaronu chifferi
    – 250 g chudego mielonego mięsa z indyka
    – duża marchewka
    – mała cebulka
    – 1-2 ząbki czosnku
    – pół szklanki groszku mrożonego ew. z puszki
    – puszka pomidorów krojonych
    – sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra
    – łyżka oliwy
    – ser do posypania

    można też dodać:
    – pół czerwonej papryki
    – 2 łyżki koncentratu pomidorowego

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę, dusimy na wolnym ogniu aż się zeszkli, wtedy dorzucamy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i smażymy aż mięso przestanie wyglądać na surowe.
    Dodajemy marchewkę startą na dużych oczkach tarki, groszek, puszkę pomidorów i ewentualnie czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
    Przykrywamy i dusimy, w tym czasie gotujemy makaron.
    Sos odparowujemy, jeśli trzeba dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze przyprawiamy.
    Podajemy makaron polany sosem i posypany tartym serem.

  5. Ja proponuję Zapiekankę z szpinakiem ,makaronem penne,pomidorami koktajlowymi i serkiem z niebieską pleśnią rival
    Składniki
    0,5 kg szpinak mrożony,
    30 dag makaronu penne -sorenti
    1 szt ser z pleśnią niebieską rival,
    50 ml śmietana słodka,
    5 ząbków czosnek,
    8-10 szt pomidory koktajlowe,
    15 dag ser zółty
    Szpinak rozmrozić i podsmażyć na patelni,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,śmietanę i na końcu dodać pokrojony ser rival.Smażyć ciągle mieszając do rozpuszczenia się sera. Makaron ugotować al dente,odcedzić,przelać zimną wodą.Naczynie wysmarować olejem,ułożyć na przemian warstwę makaronu i szpinaku oraz ułożyć pokrojone pomidory. Na górę zetrzeć na dużych oczkach ser.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 20 min.

  6. Skoro ma to być danie na Dzień Zakochanych, to musi być spaghetti w roli głównej i to z mim sosem blognese na czerwonym winie: będziemy jeść z jednego talerza i w penym momencie złapie tą samą nitkę spaghetti, która doprowadzi do romantycznego pocałunku dwojga Kochanków już od ponad 10 lat…ech, ale będzie romantycznie;) Jak w filmie „Zakochany kundel”

    Składniki:

    całe opakowanie makaronu spaghetti
    0, 5 mielonej wołowiny
    4 szalotki
    2 ząbki czosnku
    0,5 l pomidorów bez skórki w zalewie
    300 ml soku wielowarzywnego (u mnie Fortuna)
    1 łyżka świeżej albo suszonej bazylii
    1 łyżka oregano – suszonego
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu cayene
    1/2 szklanki czerwonego wina
    4 łyżki oliwy

    Przygotowanie:

    makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu – ważne, żeby woda napewno była osolona, bo do sosu już nie dodajemy soli, chyba że, Komuś mało
    szalotkę myjemy, obieramy kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę
    rozgrzewamy połowę oliwy na patelni, dodajemy pokrojone szalotki, chwilę podsmażamy na złoty kolor, dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze krótką chwilkę
    dodajemy mięso, które dokladnie obsmażamy, cały czas mieszając
    na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i na średnim ogniu obsmażamy pomidory z zalewy, rozgniatamy je, dodajemy sok warzywny i sok po pomidorach
    dodajemy wszystkie przyprawy: bazylię, oregano, papryki, pieprz cayene i cukier, zagotowujemy, dodajemy do rondla z mięsem, cebulą i czosnkiem
    dolewamy wino, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy około 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając
    wykładamy makaron na talerze, na to sos, świeżo pociętą bazylię, można też dodać parmezan świeżo starty.

  7. Jak dzień zakochanych to tylko truskawki, dlatego proponuje taki przepis:
    Truskawki z makaronem.

    składniki:

    * 1 opakowanie makaronu świderki – sorenti fusilli
    * 1 kg truskawek
    * jogurt naturalny
    * cukier
    * listki mięty

    Makaron ugotować w słodkiej wodzie. Truskawki umyć,odszypułkować, zmiksować na sos, zachowując kilka w całości dla dekoracji. Makaron układamy na talerzu, polewamy sosem truskawkowym, dekorujemy listkami mięty i pozostałymi truskawkami. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, do smaku posypujemy cukrem. Smacznego !

  8. Na walentynki wyczaruję cudowne farfalle z sosem czekoladowym i orzeszkami pinii. Nic tak nie podgrzeje atmosfery!

    Składniki (na 1 porcję):

    garść makaronu farfalle (kokardki)
    garść orzeszków piniowych
    1/2 czekolady
    70 ml mleka
    kilka orzeszków pinii do posypania

    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie na suchej (niedużej) patelni podprażamy garść orzeszków piniowych, dodajemy następnie mleko i połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewamy całość aż do rozpuszczenia czekolady i podajemy z makaronem posypane kilkoma orzeszkami piniowymi.

  9. Wyczaruję fettucine alla Napoli, z serduszkami z mozarelli i szynki parmeńskiej z bazylią

    Składniki na dwie osoby:
    250 g makaronu fettucine Sorenti
    4-6 szt pomidorów włoskich (mogą być z puszki)
    1 mały por (biała część)
    3-4 ząbki czosnku
    olio di oliva extra vergine
    aceto balsamico di Modena
    natka pietruszki
    2-3 kulki mozarelli lub 2-3 opakowania mozarelli minikulki
    3-4 plastry prosciutto di Parma (grube na 3 mm)

    Przygotowanie:
    Sos:
    Pomidory kroimy w kawałki, odrzucamy nasiona, pora siekamy drobno, ale wyłącznie białą część, czosnek rozcieramy z odrobiną soli.
    Pory wrzucamy na łyżkę rozgrzanej oliwy, smażymy przez chwilę, dodajemy czosnek, potem pomidory. Gotujemy do miękkości pomidorów.
    Sos traktujemy blenderem i jeszcze odrobinę gotujemy na małym ogniu, czyli na czas gotowania makaronu.

    Dekoracja:
    (potrzebny będzie wycinacz do serduszek lub sprawna ręka)
    Jeżeli mamy mozarellę w dużych kulkach to kroimy w plastry ok 1 cm, jeśli są to małe kulki to wycinamy z całości, tak samo postępujemy z szynką parmeńską i bazylią. Następnie bierzemy wykałaczki, nadziewamy serduszka z mozarelli, bazylii i szynki.

    Makaron gotujemy al dente, rozdzielamy na dwie porcje, makaron polewamy sosem by utworzyć serce, na środku układamy serduszka z mozarelli, szynki i bazylii. Całość dekorujemy oliwą i octem balsamicznym.

    Natka pietruszki będzie potrzebna, jeśli potrawa będzie zbyt czosnkowa – świetnie zabija „zapach” czosnku przed całowaniem ;)

  10. Fettuccine Sorenti z łososiem i pesto

    350 g fettuccine Sorenti, 100 g wędzonego łososia, 80 g startego parmezanu, 3 małe pęczki listków bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, pęczek zielonej pietruszki, pół pęczka szczypiorku, mały pęczek świeżej mięty, mały pęczek rozmarynu, ząbek czosnku, sól, pieprz

    Pokroić drobno zioła i czosnek, przełożyć do miseczki. Wsypać starty parmezan i pieprz, ucierać na gładka masę dodając po kropli oliwy. Pokrojonego w kostkę wędzonego łososia zrumienić na patelni przez 1 minutę na oliwie. Ugotować al dente fettuccine, wyłożyć na talerz razem z pesto i łososiem. Obficie posypać startym parmezanem.

    larysa111@epf.pl

  11. CYNAMONOWO-ORZECHOWE SERCE DLA MOJEJ WALENTYNKI
    potrawę zapiekamy w blaszce w kształcie serca i to serce na pięknym talerzu podajemy na stół w blasku świec

    składniki:
    opakowanie makaronu Gnocchi
    ser twarogowy – 50dkg
    jajka-4szt
    masło – 15dkg
    cukier-20dkg
    rodzynki , orzechy
    cynamon, słodka smietanka

    makaron ugotować,
    zmielony ser polaczyc ze zmiksowanymi jajkami,cukrem i masłem, dodać rodzynki i orzechy
    naczynie wyłożyć makaronem, na to warstwa sera i znowu makaron, wierzch posypać cynamonem
    zapiekać 30 minut, podać na gorąco w „kałuży” słodkiej smietanki

  12. MAKARON O ORZECHOWYM SMAKU NA OSTRO IDEALNY NA WALENTYNKI, BY ROZGRZAĆ ATMOSFERĘ WE DWOJE!

    Składniki: 25 dag makaronu Sorenti Fettuccine, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, sól, 2 małe czerwone papryczki chilli (afrodyzjak), cukinia, 2 łyżki oliwy z oliwek, 300 ml wywaru z warzyw, 80 ml kremu z orzechów ziemnych, limonka, cukier, 1/2 pęczka kolendry (afrodyzjak)

    Przygotowanie: Ugotować makaron i przelać go zimną wodą. Cebulę pokroić w słupki, a czosnek posiekać. Papryczki chilli przeciąć wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Cukinię umyć i pokroić w paski. Rozgrzać olej na patelni. Dusić w nim czosnek, chilli i cebulę. Następnie dodać cukinię i jeszcze raz podsmażyć. Wyjąć warzywa z patelni i odstawić, aby ostygły. Do wywaru dodać sok wyciśnięty z połowki cytryny i krem orzechowy. Przelać wszystko na patelnię i postawić na małym ogniu. Mieszać tak długo, aż krem rozpuści się w wywarze. Doprawiać do smaku solą, cukrem i ewentualnie sokiem z limonki. Umyć kolendrę i oberwij listki. Makaron dodać do warzyw, a potem całość wrzucić do sosu orzechowego. Podgrzeć i doprawić udekorowanymi listkami kolendry.

  13. U nas w tym roku kolacja walentynkowa będzie na szybko i dość późno bo w ten dzień mamy dużo innych zajęć i oboje wrócimy do domu dopiero wieczorem. Będziemy też na pewno zmęczeni więc nie będzie się nikomu chciało długo stać przy garach, ale na makaron z sosem na pewno wystarczy zarówno chęci jak i sił. Na szybko przygotuję jeden z ulubionych makaronów mojego Męża czyli: Penne rigate w sosie pomidorowo-serowym
    składniki: makaron penne rigate Sorenti
    cebula
    oliwa
    pomidory z czosnkiem i ziołami – słoik ze spiżarni
    koncentrat pomidorowy 30%
    serek topiony śmietankowy
    przyprawa „suszone pomidory z czosnkiem i bazylią”
    do smaku: oregano, bazylia, sól, cukier, pieprz mielony kolorowy

    sposób przygotowania: po powrocie do domu od razu nastawię duży garnek z wodą a kiedy się zagotuje osolę ją i wrzucę makaron – wezmę jakieś 6 garści penne rigate na 2 porcje + po garstce „dla kucharza”.

    Zanim woda zawrze drobno posiekam pół dużej cebuli, wrzucę do rondla z rozgrzaną 1 łyżką oliwy, podsmażę aż się zeszkli. Dodam słoik (0,33 l) przygotowanych latek ubiegłego roku pomidorów bez skórki z czosnkiem i ziołami oraz 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%. Doleję troszkę wody i dosypię 1 czubatą łyżeczkę przyprawy „suszone pomidory z czosnkiem i bazylią” oraz 1/2 łyżeczki suszonego oregano. Podduszę sos kilka minutek. Doprawię solą, pieprzem mielonym kolorowym i odrobiną cukru. Na koniec dodam 100 g serka topionego śmietankowego i garść porwanych drobno listków bazylii, wymieszam dokładnie żeby serek się rozpuścił.

    Makaron ugotowany al’dente odcedzę i dodam do sosu – wymieszam aby sos oblepił kluski i wyłożę porcje na talerze. Oprószę jeszcze całość przyprawą z suszonych pomidorów i przybiorę listkami bazylii.

    Będzie bardzo pysznie, tak jak lubimy, i jednocześnie szybko po ciężkim dniu. A ponieważ każde danie przygotowuję z miłością więc mój mąż zawsze wie, że go kocham najbardziej na świecie każdego dnia a nie tylko w ten jeden wieczór.

  14. Moja propozycja to spaghetti bolognese na ostro z wykorzystaniem makaronu: spaghetti 80.

    Składniki:
    -250 g makaronu spaghetti 80
    -300 g mięsa mielonego wołowego
    -puszka pomidorów 400 g
    – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    -2 ząbki czosnku
    -1 duża cebula posiekana
    -1 mała papryczka chili posiekana
    -świeża bazylia i oregano
    -oliwa z oliwek
    -sól i pieprz
    – 2 cienkie plasterki parmezanu

    Cebulę podsmażamy z wyciśniętym czosnkiem na oliwie, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy mięso i podsmażamy, aż przestanie być różowe. Dodajemy pomidory, koncentrat oraz chili, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu około 20-30 minut, aż sos będzie gęsty i pod koniec dodajemy posiekane zioła.
    Makaron gotujemy al dente. Podajemy makaron na dwóch talerzach polany sosem.
    Z każdego plasterka sera parmezan wycinamy serduszko i układamy na wierzchu każdego dania, oprócz tego możemy udekorować jeszcze listkami bazylii;)

    Takie danie na pewno rozgrzeje każdego, a długi makaron sprawi, że zechcecie jeść go wspólnie jak w tej bajce o zakochanym kundlu ;)

  15. Ja bym przygotowała Penne boscaiola, które uwielbia mój Połówek

    Składniki (na 4 porcje):

    375 g makaronu penne
    60 g masła
    135 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
    150 g pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek
    1 rozgnieciony ząbek czosnku
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
    300 ml śmietany 12 %
    pół szklanki drobno startego parmezanu
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło , smażymy boczek przez 5 minut. Dokładamy czosnek i pieczarki, smażymy kolejne 3 minuty. Wlewamy śmietanę, dodajemy pieprz, gotujemy bez przykrycia 5 minut na małym ogniu, aż sos zredukuje się. Wsypujemy ser, gotujemy kolejne 2 minuty. Mieszamy z ugotowanym makaronem.

    pozdrawiam ciepło

    m.lollypops@gmail.com

  16. Spaghetti z marynowanym zielonym pieprzem

    SKŁADNIKI:
    300 g makaronu spaghetti Sorenti
    400 g mięsa mielonego
    10 zielonych oliwek
    puszka krojonych pomidorów (400g)
    1/4 szklanki czerwonego wina
    2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
    4 ząbki czosnku
    oliwa do smażenia
    1 cebula
    1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta chili
    1/2 łyżeczki soli

    Cebulę obieramy i kroimy drobniutko. Czosnek również obieramy i przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanej oliwie podduszamy cebulę i czosnek, po czym dodajemy przyprawy, a następnie mięso. Podsmażamy chwilkę po czym dodajemy marynowany pieprz. Kiedy mięso przestanie być krwiste, dodajemy pomidory oraz wino. Dusimy pod przykryciem 5-7 minut. Na koniec wrzucamy pokrojone w plasterki oliwki. Mieszamy sos z ugotowanym makaronem. Podajemy posypane jakąś zieleniną.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s