Fasolka po bretońsku

– 2 szklanki fasoli Jaś
(lub 3 puszki fasoli konserwowej)

– 2 cebule
– ząbek czosnku
– 15 dag wędzonego boczku
– 2 kiełbaski śląskie
– 1 łyżka masła

– 100g koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– sól i pieprz
– 1 łyżka mąki

Fasolę namocz na minimum 12h, wodę odlej. Gotuj do miękkości w 2 litrowym wywarze. (Jeśli używasz fasoli konserwowej, użyj też mniej wody do 1,5l)

Cebulę posiekaj z czosnkiem. Kiełbasę obierz ze skóry, pokrój drobno z boczkiem. Duś pod przykryciem wraz z masłem do 10 min.

Zawartość patelni wrzuć do garnka z fasolą i gotuj do miękkości wszystkich składników.

Koncentrat wymieszaj z mąką i papryką oraz z 3 łyżkami zimnej wody. Zupę zagotuj, wlej zagęstnik i porządnie mieszając ponownie zagotuj. Dopraw do smaku i gotowe:)

Smaczne rozgrzewające zimowe danie jednogarnkowe.

(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

9 thoughts on “Fasolka po bretońsku

  1. łoooo, po 4 dniach powracam a tu takie zmiany – myślałem, że pomyliłem blogi :) Zmiana design’u ? Fajnie, ładnie, dobrze :)
    A co do fasolki – pychotka, tylko potem efekt jest dość „wybuchowy” :P
    pozdro !

    1. Dziękuję:) Stronka się szybciej ładuje, z resztą cenię minimalizm:) Co do fasoli nie wiem jak po konserwowej, ale jeśli moczysz białą fasolę 12h i dobrze ją wyplukasz po tym moczeniu i gotujesz w świeżej wodzie to obiecuję nie ma wzdęć:) Mój syn a niecałe 3 lata i w taki sposób je danie z fasolą:) Pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s