Tarta z fetą i jabłkami

ciasto
– 150g masła
– 250g mąki
– 1 żółtko
– 50g sera żółtego
– zimna woda (około 1/2 szklanki)

farsz
– 200g sera feta
– 4-6 plastrów szynki
– 4-5 jabłek
– szałwia

Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj mąkę, schłodzone masło, żółtko i podlewając pomału wodą wyrób ciasto na jednolitą masę. Nie sugeruj się w tym przepisie ilością wody, dodawaj jej do tego momentu aż ciasto będzie cię satysfakcjonować. Jeśli jednak ciasto będzie za rzadkie podsyp trochę mąką i ponownie zagnieć.

Wysmaruj formę, wyłóż ciastem, połóż papier do pieczenia i wysyp fasolę suchą. Włóż do lodówki na minimum 30min.

Piekarnik nagrzej 195 stopni i piecz ciasto wraz z fasolą 20 min. Wyciągnij ciasto, usuń papier i fasolę.

Połowę fety pokrusz na ciasto. Jabłka obierz i wydrąż gniazda, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozłóż na fetę. Szynkę pokrój drobno i rozsyp na jabłka. Na to ponownie resztę fety.

Piecz w piekarniku kolejne 30 min. Po upieczeniu posyp szałwią.

Znakomite połączenie smaków, jednak tarta prosi się o małą ilość sosu na wierzch…. dobre pytanie Jakiego? :)

4 thoughts on “Tarta z fetą i jabłkami

  1. Wow, kilka dni mnie nie było a tu takie zmiany :-) Fajnie ! Danie wygląda apetycznie ale znowu nie mogę wyobrazić sobie połączenia tych smaków :-) jak w przypadku muffinek z majonezem :-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s