Miruna w sosie cytrynowym

– 4 filety Miruny

sos
– 50g masła (82%)
– 1 łyżka mąki
– 1 szklanka wody
– szczypta soli
– 2 łyżki cukru
– 50 ml słodkiej śmietany 30%
– szczypta białego pieprzu
– 1 cytryna

Miruna, cienkie filety ale większe od mintaja. Mięsko pyszne, syn zajadał. Mintaj delikatniejszy w smaku. Miruna ma mniejszy zapach od dorsza. Polubiłyśmy się:)

Rybkę potraktuj lekko solą i pieprzem (cytrynką nie, bo będzie w sosie). Usmażyłam krótko na sklarowanym maśle, możesz użyć też oleju roślinnego.

Z masła i mąki zrób zasmażkę. Rozprowadź ją pomału wodą. Dodaj sól, cukier, pieprz i śmietankę.

Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok do sosu, a z drugiej odkrój plasterek do dekoracji. Resztę (bez skórki) pokrój drobno i również dodaj do sosu. Zagotuj i gotowe.

Sos nie jest słodki, cukier niweluje kwaskowatość cytryny.
Bardzo fajny sosik! Polecam go również do innych rybek.

6 thoughts on “Miruna w sosie cytrynowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s