Morelowy kurczak

– 1 kurczak (około 2kg)
– słodka papryka w proszku
– sól
– 1/2 szklanki dżemu morelowego
– 1/2 szklanki majonezu
– 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
– 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku

Kurczaka pokrój, natrzyj solą i pieprzem. W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, dżem, pieprz i czosnek. Mieszaniną posmaruj mięso.
Odstaw mięso na minimum 2h (możesz też na całą noc, wtedy przykryj formę z kurczakiem).
Piecz kurczaka pod przykryciem minimum 1h w 180 stopniach.
(Nie używam termoobiegu)

Delikatne mięsko, paluszki lizać!:)

Podałam z Parve (Pilaw z kaszy jęczmiennej perłowej)

19 thoughts on “Morelowy kurczak

  1. Takiego jeszcze nie robiłam, ale lubię takie smaki :-) Robię jednak kotlety z kurczaka na które kładę plaster sera żółtego i plaster ananasa albo też w wersji z brzoskwiniami wtedy kotlety obtaczam bułce tartej wymieszanej z płatkami migdałowymi i smażę na patelni pod koniec dodając brzoskwinie pokrojone w kostkę :)

      1. Aż chyba go zakupię :-) Ja często fajne przepisy znajduję m.in w Claudii ale nie tylko. Jutro biegnę do kiosku :-) I w ogóle to mam do Ciebie pytanie ,więc ślę maila :-)

  2. … no co jak co ale apetyt to rozdajesz witaminkaa za darmo całymi garściami. Z samego patrzenia na Twoje potrawy od razu nabiera się wielkiego apetytu na nie. :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s