Naleśniki „a’la Tortilla”

Ciasto (6-8 naleśników)
– 2 szklanki mąki
– 1,5 szklanka mleka
– 1 jajko
– 1 łyżeczka suszonego lubczyku
– 1 łyżka oleju roślinnego
– szczypta soli

Wszystko porządnie napowietrz mikserem i odstaw na 30 min.

– 1/3 szklanka wody

Ciasto lekko zgęstniało rozrzedź wodą. Smaż na oleju roślinnym na złoty kolor:)

Farsz:
– 1 pierś z kurczaka
– sałata rzymska
– papryka czerwona
– ketchup
– majonez

Pierś z kurczaka ugotuj na parze, lub w mikrofali pod przykryciem z małą ilością łuszczu i przypraw.

Naleśnika rozłóż posmaruj ketchupem lub pół na pół wymieszanym z majonezem. Na to rozłóż sałatę, podłużny pasek piersi z kurczaka, 2 kawałeczki papryki i zawiń. Posmaruj masłem cienko po wierzchu.

Pewnie ktoś zapyta przecież tam się nic nie trzyma w środku, ale powiem ci że jeśli nie kroisz w kostkę to nic ci nie wyleci:)

Jak chcesz jednak drobniej pokroić, musisz czymś „zakleić” posmaruj przed zawinięciem sosem kechupowo-majonezowym.

Póki naleśniki są miękkie świetnie się formują, dobrze jakby chwilę postały zawinięte by ciasto lekko obeschło.

Tak moje „torellini” są bez sera żółtego, ponieważ to była alternatywa dla syna który nie lubi naleśników z białym serem:) Żółtego sera też nie lubi.

Muszę się odważyć zrobić w końcu sos holenderski bardzo by mi do tego pasował:)

5 thoughts on “Naleśniki „a’la Tortilla”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s