Tarta z dorszem

Ciasto:
– 250g mąki
– 150g masła
– szczypta soli
– 2 żółtka
– zimna woda do zagniecenia ciasta

Farsz
– 1 filet z dorsza norweskiego (około 450g)
– 100g sera żółtego startego (- 1 łyżka do zalewy)

Zalewa (beszamel)
– 1 szklanka mleka
– 1 czubata łyżka mąki
– 1 łyżka masła
– szczypta gałki muszkatołowej
– 1 łyżka sera żółtego startego

– forma na tartę 28 cm

Rybę kupiłam zamrożoną, zanim wróciłam do domu była na pół rozmrożona. Rozmroź ją do końca i osusz ścierką. Pokrój na długość i grubość palca serdecznego:) Skrop lekko cytryną, dopraw solą i pieprzem.

Mąkę z masłem, żółtkami i solą wyrób ręką na jednolity kolor. Jak będzie jednolita „kruszonka”, dodaj odrobinę zimnej wody by ciasto zagnieść w jedną bryłę. Formę na tartę natłuść, rozłóż cienko ciasto formując brzegi i wstaw do lodówki.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Mleko wlej do rondelka, dodaj mąkę, gałkę muszkatołową, masło i mieszaj aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje. Odstaw.

Ciasto wyciągnij z lodówki wysyp na nie fasolę. Piecz w piekarniku 10-15 min. Wyciągnij z piekarnika. Usuń delikatnie fasolę z ciasta. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Rybę porozkładaj na ciasto podpieczone. Posyp połową sera starego. Zalej beszamelem i wstaw do piekarnika, na około 30 min. Wyciągnij formę posyp resztą sera żółtego i zapiecz do 15 min.
Wyciągnij tartę posyp troszkę estragonem.

Jeśli pieczesz jak ja z surową rybą, może być widoczny płyn który się lekko oddzielił od farszu. Nic się tym nie przejmuj. Odstaw gorącą tartę na 15 min. Tarta lekko stężeje a ty nie poparzysz języka:)

Intensywny smak ryby nie pozwoli ci powiedzieć że jest delikatna, ale na pewno jest lekkim daniem głównym. Mój 2 letni jadł ze smakiem. Mąż „nie rybosz” powiedział że bardzo smaczna.

Jeśli masz formę 22cm, wystarczy 1/2 proporcji składników.

Dziękuję Pani Aniu za rewelacyjny sposób na ciasto do tarty:)

9 thoughts on “Tarta z dorszem

  1. Wygląda jak pizza :) Super przepis ! Uwielbiam ryby ale najbardziej – łososia :) Ja dziś robię placki ziemniaczane z zupę kalafiorową :) Pozdrawiam !

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s