Pasta rybna (Makrela)

– 1 makrela wędzona
– 2 jajka
– 1/2 pęczka szczypiorku
– 1/4 kostki masła (82%)
– sól i pieprz

dodatki
– 1 mały ogórek kiszony

Masło wyciągnij z lodówki. Jajka ugotuj na twardo. Widelcem wyciągnij z makreli mięso. Szczypiorek umyj i posiekaj drobno, zaparz wrzątkiem na 2 minuty, odcedź.

Makrelę z jakiem i miękkim masłem ugnieć porządnie widelcem. Dodaj szczypiorek, jeśli chcesz z ogórkiem kiszonym pokrój go bardzo drobno i dodaj do pasty. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.

Polecam gorąco prawdziwe masło do pasty, tj 82%. Od tego i świeżości ryby zależy smak pasty:)

Polecam na śniadanie i kolację. Smak odtworzony z dziecięcych wspomnień:)

22 thoughts on “Pasta rybna (Makrela)

  1. Witaminko, można powiedzieć, że majonez ten jest niezbędnym elementem współczesnej mazurskiej kuchni :) Podobno można dostać go w niektórych większych sklepach w całej Polsce. My, będąc lokalnymy patriotami, gorąco polecamy! :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s