Zupa fasolowa

– szklanka suchej fasoli Jaś
– 4-5 pietruszek (korzeń)
– 4 ziemniaki
– 1/4 selera
– cienki por (lub 1/2 dużego)
– 1 cebula
– 50g boczku wędzonego
– 1 łyżeczka cząbru

Fasolę zalej zimną wodą na 12h. Wodę z fasoli wylej, zalej wywarem i gotuj 30 min.
Jeśli jest półmiękka, dodaj pietruszkę seler i por, gotuj 20 min. Dodaj rozdrobnione ziemniaki i gotuj następne 20 min.
Cebulkę usmaż z boczkiem i dodaj do zupy, zagotuj. Cząber dodaj po zestawieniu z ognia. Zupa ma łagodny smak warto dodać odrobinę pieprzu.

Smaczna, przypomina tradycyjne smaki z dzieciństwa:)

(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

11 thoughts on “Zupa fasolowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s