Babka makowa

To co w tej babce mi się podoba to to co jest w moich przepisach zauważalne, prosty przepis a głaszcze podniebienia:)

– 1 szklanka mąki
– 3 jajka
– 125g masła
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżeczka aromatu migdałowego
– 1/3 szklanki maku suchego (!)

– keksówka

Masło utrzyj z cukrem, dodawaj kolejno po jednym jajku i ucieraj. Dodaj mąkę, utrzyj. Aromat, proszek i mak i utrzyj na gładko. Wylej do formy natłuszczonej. Piecz 1h w 180 stopniach.

Koleżanka ostrzegła mnie że ciasto pod koniec wyrasta po środku niezależnie od blachy. Niestety mój kiepski piekarnik nie sprawdził się w tej kwestii, ale pomimo słabo wyrośniętego ciasta, jest puszyste, nie zakalcowate. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło!:)
Polecam!

Dziękuję za przepis Monia:)

Różowa Babka na moim blogu:)

2 thoughts on “Babka makowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s