Lokszen (kugel z makaronem)

„Kugel należy do tradycyjnych potraw szabasowych oraz świątecznych. Można podawać go jako danie główne lub serwować z daniami mięsnymi z drobiu. Słodki kugel można podawać jako deser.”
źródło: Cymes. Czyli Kuchnia Żydowska. Katarzyna Pospieszyńska

– 300g makaronu (w oryginalnym przepisie wstążki u mnie kokardki)

– 3 jaja
– 4 łyżki cukru
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 szklanki rodzynek
– 1/2 szklanki płatków migdałowych
– 1 łyżka soku z cytryny

– 1/2 kostki masła
– 2 łyżki tartej bułki

– śmietana słodka 30%
– miód płynny

Sparz wrzątkiem rodzynki i migdały. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na sztywno. Masło pokrój w małą kosteczkę i ponownie włóż do lodówki.

Makaron ugotuj wedle zaleceń. Przepłucz go zimną wodą po ugotowaniu. Dodaj do niego pianę z białek, żółtka, gałkę muszkatołową, odcedzone rodzynki i migdały. Wszystko pięknie wymieszaj. Na wierzch rozsyp kostki z masła i posyp 2 łyżkami bułki tartej. Piecz w niewielkim naczyniu żaroodpornym lub blasze, w 180 stopniach około 20 min.

Gotowe danie polewamy na talerzu łyżką śmietany słodkiej 30% i łyzką miodu:) I wtedy jest rewelacja!

Kuchnia żydowska w taniej księgarni.

6 thoughts on “Lokszen (kugel z makaronem)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s