Karkówka korzenna

– 1kg karkówki wieprzowej

– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka gorczycy
– łyżeczka cynamonu
– łyżeczka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka imbiru sproszkowanego
– 2 goździki utarte w moździerzu
– 3 ziela angielskie
– 2 liście laurowe
– sok z 1/2 cytryny

– 4 łyżki oleju roślinnego do rozprowadzenia przypraw

Przykryj i odstaw na minimum 1 noc (u mnie stała 3 noce) do lodówki.

Wstaw do zimnego piekarnika, przykryj naczynie metalową przykrywką lub folią aluminiową. Nastaw na 230 stopni. Piecz 2h od momentu włączenia. Nie używałam termoobiegu. Nie ściągałam pokrywki wcześniej. Karkówka była soczysta wypieczona. Bardzo delikatna w smaku.

Idealna do obiadu, po ostygnięciu wspaniała na kanapki!

2 thoughts on “Karkówka korzenna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s