Bigos staropolski

najlepszy bigos

– wołowina gulaszowa (500g)
– 250 ml czerwonego wina wytrawnego
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– do 2kg kapusty białej
– 1 łyżeczka kminku
– 1kg kapusty kiszonej
– 350g łopatki wieprzowej
– 2 kiełbasy śląskie wieprzowe
– 1 cebula
– 100g śliwek suszonych
– garść suszonych podgrzybków
– 250 ml przecieru pomidorowego
– sól i pieprz

I dzień:
Wołowinę pokrój w kawałki maksymalnie 2×2 cm, wymieszaj z pokrojoną 1 cebulką, zalej winem, dodaj sól pieprz i tymianek, odstaw na noc.
II dzień:
Następnego dnia. Namocz grzyby około 20 min. Ugotuj poszatkowaną kapustę białą do miękkości z dodatkiem kminku i szczyptą soli. Kapustę kiszoną gotuj około 30 min. Wołowinę gotuj około 1,5h. Wieprzowinę pokrój w kostkę, dodaj posiekaną cebulkę, gotuj około 40 min. Całość wymieszaj, dodaj posiekane śliwki i posiekane grzyby wraz z woda z nich. Gotuj 30 min.
III dzień:
Następnego dnia. Obierz kiełbasę ze skóry i usmaż na patelni z jedną posiekaną cebulką. Dodaj do bigosu, dodaj przecier pomidorowy i gotuj 1h.
IV dzień:
Następnego dnia. Gotuj 30 min, dopraw do smaku. Nadmiar bigosu zawekowałam w słoiki, 20 min.

To jest przepis do którego miło wracać:)

4 thoughts on “Bigos staropolski

  1. Też mieliśmy bigos… bardzo dobry do tego stopnia, że synowie pozabierali po słoiku bigosu do siebie i ledwie małą porcję spróbowałem… i był znowu dobry :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s