3 sposoby na śledzia

Zanim przystąpiłam robienia sałatek moczyłam je w mleku 20 min.

Śledzie w musztardzie
– 4 płatów matiasa
– 2 łyżki musztardy rosyjskiej
– 1 łyżeczka kolendry (cała)
– olej
– pieprz
– cebulka

Filety pokrój na kawałeczki, włóż do słoja. Dodaj musztardę i zalej olejem. Wymieszaj. Słoik zakręć i daj im się przegryźć.

Śledzie po sułtańsku
– 4-6 płatów matiasa
– 1 duża cebula
– 2 garście rodzynek
– 2 łyżki powideł śliwkowych (!)
– 2 kopiaste łyżki przecieru
– szczypta cynamonu
– 1/2 łyżeczki tymianku
– olej do smażenia

Cebule usmaż by była mięciutka i złota, dodaj rodzynki, przyprawy i przecier pomidorowy. Filety pokrój na 1 cm kawałki i wymieszaj z ostudzoną masą. Dodaj powidła, wymieszaj. Przechowuj schłodzone, przynajmniej 2h.

Śledzie w smietanie z jabłkiem
– 4-6 płatów śledziowych
– 1 cebula
– 2 jabłka
– 4-6 kopiastych łyżek śmietany 18%
– pieprz
– łyżka soku z cytryny
– 2-4 łyżki oleju

Jabłka zetrzeć na tarce, cebulkę drobno pokroić. Płaty pokroić na małe dzwonki. Wszystko wymieszać wraz z olejem i odstawić (przynajmniej) na noc. Przechowywać do 7 dni.

Śledzie gotowe

3 thoughts on “3 sposoby na śledzia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s