Chleb z musztardą i kminkiem (wypieki z automatu)

– 500g mąki luksusowej
– 300ml wody
– 2 łyżki musztardy
– 1 łyżeczka kminku
– opakowanie drożdży instant (7g)
– łyżka cukru
– 1,5 łyżeczki soli
– 2 łyżki masła

Masło podgrzej do konsystencji płynnej. Zasada przekładania składników do formy automatu jest jedna i niezmienna. Wlewamy składniki płynne, następnie sypkie. W tym przepisie dodatki dodałam od razu. Jednak kiedy pieczemy chleb z „większymi dodatkami” typu orzechy, suszone pomidory czy suszone śliwki dodajmy po sygnale kiedy automat porządnie nam zagniecie ciasto na jednolitą masę.

Program podstawowy lub bułka francuska
Około 700g chleba. Średni stopień przypieczenia skórki.

Program podstawowy lub bułka francuska
Około 700g chleba

Pięknie urósł i pięknie pachnie:)

Przepis z książki: Domowy chleb. 300 przepisów na pyszne pieczywo z automatu

5 thoughts on “Chleb z musztardą i kminkiem (wypieki z automatu)

  1. Upiekłam go :) Nie wiem co mnie podkusiło z tym kminkiem i taką ilością drożdży, no ale nic ;) Następnym razem daję więcej musztardy, bo w ogóle jej nie czuć, zapomnę o kminku i dam z pół torebki drożdży, bo spokojnie wystarczy na tak małą ilość mąki, bo następny raz na pewno będzie :)

  2. Niezadowolona to za duże słowo. Ogólnie jest ok, tylko ja nie lubię kminku, liczyłam na to, że poczuję musztardę i niestety wybitnie czuć drożdże, a jak się zmniejszy ich ilość na 100% też ładnie wyrośnie :) i nie będą tak wyczuwalne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s