Zakwas na barszcz czerwony

Ostatnia chwila na zakwas do barszczu wigilijnego:)

– 4 średnie buraki
– 3 liście laurowe
– 2 ząbki czosnku
– 6 ziaren jałowca (lub ziele angielskie)

– woda przegotowana lekko osolona
– słoik litrowy

Buraki umyj i obierz. Pokrój w talarki i włóż do słoika, dodaj liście laurowe, czosnek i jałowiec. Zalej wodą. Odstaw na 7 dni w ciepłe miejsce.

Pamiętaj by zaglądać do słoika, jeśli pojawi się szumowina, to ją ściągnij. Zapobiegnie to pleśni.

Taki zakwas jest mniej kwaśny od wersji z chlebem razowym, ale równie smaczny!:)

Zakwas po zlaniu do butelek i zakorkowaniu ma ważność do kilku miesięcy, przechowuj w lodówce.

One thought on “Zakwas na barszcz czerwony

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s