Menu na Wigilię

Sprawy prywatne mnie przytłumiły, ale ciągle o was pamiętam:)

Trzeba stworzyć listę potraw na wigilię.

1. Barszcz czerwony na zakwasie z buraków
2. Uszka z grzybami (dla synka z mięsem)
3. Pierogi z kapustą i grzybami
4. Ryba po grecku (w warzywach)
5. Śledzie w śmietanie z jabłkiem
6. Kutia (aj pszenicę trzeba kupić!)
7. Kompot z suszu
8. Makowiec

Widzę że wystarczy na kolację tych potraw.
Jutro dodam z tej listy przepisy na zakwas, rybę po grecku i śledzie. Reszta przyjdzie z gośćmi:)

No właśnie i kiedy choinkę ubieracie?

20 thoughts on “Menu na Wigilię

  1. A u mnie jest inne menu wigilijne
    1.Barszcz z grzybów suszonych – najlepiej z kapeluszy prawdziwków i kozaków suszonych (nie zabielany niczym) z chlebem
    2.Karp smażony
    3.Pierogi z kapusty i grzybów
    4.Śledź w oliwie z cebulką
    5. Śledź w śmietanie
    6.Kompot z suszu owocowego
    7.Racuchy

  2. Witaminka :D
    U mnie jadło identyczne, z wyjątkiem kutii, której nikt do buzi u nas nie weźmie.
    A potraw MUSI być 12, czyli trzeba dorobić jeszcze kilka do tego spisu
    ;)
    Choinka u mnie z kolei zawsze ubierana dzień przed Wigilią

  3. U nas choinka już ubrana
    Potraw będzie 12 i będą na całe święta ( 2 dorosłe osoby + 1 cudny Synek ( 19mcy)
    1.barszcz z uszkami
    2. pierogi z kapusta i grzybami ( dla Synka z mięsem)
    3.ryba po grecku
    4. sałatka warzywna
    5. bigos
    6. jabłecznik
    7.chleb własnego wypieku
    8. wino czerwone
    9. wino białe
    10.herbata miętowa ( dobra na trawienie )
    11. Zupka dla Synusia
    12. ciasto marchewkowe pieczone specjalnie dla Syneczka

  4. Choinkę zawsze ubieramy w Wigilię, na to zawsze znajdzie się czas, raz ubraliśmy przed, a rok, który nadszedł był fatalny dla nas, same choroby i nieszczęścia. Nie wiem, czy można to wiązać, ale żaden inny rok nie był juz taki straszny :)

  5. Wigilia
    Barszcz z uszkami
    Jasiek z masełkiem i powidłem śliwkowym
    Dorsz z ziemniaczkami
    Wino wytrawne domowe jabłkowe
    Kapusta zasmażana z grzybami
    Surówka z kapusty, marchewki i jabłka
    Kulebiak z kapustą i grzybami
    Kompot z suszu /suszone gruszki, jabłka, śliwki/
    Paszteciki drożdżowe z farszem cebulowo-grzybowym
    Makowiec, sernik

    Boże Narodzenie
    Schab duszony ze śliwkami
    Buraczki ćwikłowe z chrzanem
    Pasztet z królika
    Sałatka z pora i ananasa
    Galaretka drobiowa
    Boczek, swojska kiełbasa.

  6. Przepis. Jasiek z masełkiem i powidłem śliwkowym.
    Fasolkę (Piękny Jaś) namoczyć przez 12 godzin. Wodę wylewamy.
    Namoczoną wczesniej fasolkę wrzucamy do gara, dokładamy warzywa (jak do rosołu), sól i pieprz do smaku, szczypta majeranku, zalewamy wodą. Dotujemy groch do miękkości.
    (Bywa 2 godziny czasem trochę dłużej, byle nie rozgotować).
    Ugotowany wyjmujemy cedzakiem, wykładamy na talerzu, polewamy roztopionym masłem z umiarem, na talerz dokładamy łyżkę – jak ktoś lubi to więcej – powidła śliwkowego, najlepiej własnej roboty z węgierek. No i fasolkę nabijamy na widelec, „maczamy” w powidle i hop do buzi.
    Tak podany groch podczas Wigilii spożywany jest jako jedno z dań w niewielkich ilościach (po kilkanaście „ziarenek”), natomiast w następne dni co rusz ktoś wyławia sobie porcyjkę, odgrzewa w mikrofali i wsuwa – już bez masełka i bez powidła. Ta potrawa nigdy się nie zmarnuje, bo działa na wyobraźnię jak czipsy.
    To takie danie nie-danie. Nie wiem jak w innych regionach, ale w Galicji często gości na wigilijnym stole.

  7. wg108 to groch czy fasolę? :>

    swoje menu podałam u mnie, ale i tu czemu by nie :)

    – pierogi z kapustą i grzybami
    – barszcz z uszkami
    – ryba na 1001 i jeden sposobów, czyli w cebuli, w cieście, w panierce
    -śledź na ostro
    – śledź z czosnkiem
    – śledź z fasolą
    – kluski
    -krokiety
    – sałatka z pora a`la przepis maskany
    – piernik
    -sernik

    /obslinienie się/ :)

  8. ryba w cebuli
    (aż tak ladnie przepisów nie potrafię podawać, no ale) …na kilogram fileta, kilogram cebuli, słoiczek koncentratu pomidorowego , pieprz (bo lubię) i ciut soli (bo też lubię) …ale niekoniecznie ….filety z ryby (panga czy tam inna sola, czy mintaj) rozmrozić (bulka, jajko, panierka) smażymy …cebule kroimy w cieniutkie talarki i cały kilogram „wsypujemy” na ten tłuszcz, na którym smażylismy rybę ….ciut ją zmiekczamy i dodajemy koncentrat pomidorowy…wymieszać, chwilę na gazie (z 5 minut nie więcej) wyłączyć…
    do naczynia żaroodpornego…warstwa cebuli, na niej ukladamy usmażoną rybę i tę rybę smarujemy majonezem ( jak kromki chleba masłem) potem znowu cebula, ryba, znowu smarujemy majonezem i kończymy cebulą… zapiekamy 40 minut w temp.200 stopni…

    w panierce to tradycyjnie, tak jak sie robi na obiad, ja do bulki tartej dodaję przyprawę do kurczaka… bo mi bardziej smakuje…

    a w ciescie, to takim naleśnikowym,(ciut gęstszym) i doprawionym jedynie…:) tak jakbyś robiła warzywa w cieście :)

    śledź na ostro

    5 kawałków matjasa
    1 sloiczek marynowanych pieczarek
    5-6 ogórkow konserwowych
    4 jajka na twardo

    pokroić drobniutko i wymieszać z sosem (majonez + jogurt grecki …wedle uznania proporcje)

    śledź z czosnkiem

    5 matjasów pokroić w dwucentymetrowe paski…. czosnek (4 ząbki) wyciska się przez praskę i łączy pół na pół majonez ze śmietaną (najlepiej zrobić parę godzin przed…)

    śledź z fasolą

    7 lub 5 matjasów pokrojonych drobno
    cebula czerwona pokrojona drobno
    3-4 ogórki kwaszone! (nie korniszony) drobno
    fasola odsączona wyplukana …(puszka czerwonej, puszka białej)
    pieprz, dodać 4 lyżki majonezu i wymieszać

    i smacznego! :)

    kurde, nie umiem pisać przepisów, mam nadzieję, że będzie smakowało :)

  9. zrób sałatkę maskany i zobaczysz w jakim tempie znika, przekonałam się na własne oczy, a robilam ją wczoraj drugi raz

    2-3 pory (białą część na pół, cieniutko pokroić, posypać solą odstawić na 2 godziny)
    na dwa grube pory
    – 8 jajek na twardo /zetrzeć na tarce o grubych oczkach/
    – puszka odsączonego groszku

    ja ciut por wycisnęlam po tych dwóch godzinach, ale ciut… pieprz i majonez wedle uznania…mniam! :) …skoro już tak o karnawale :D

  10. To skoro o sałatkach to jeszcze jedna, warstwowa, ze śledziem w roli głównej – moja ulubiona…
    4 kawałki matjasa, 2 cebule, 2 marchewki, 3 ziemniaki, 5 jajek, majonez (najlepiej kielecki bo nie jest mdły).
    Marchewki, ziemniaki i jajka ugotować.
    Na półmisku rozłożyć w kolejności:
    pokrojone w kosteczkę śledzie
    posmarować majonezem
    pokrojoną w kosteczkę cebulę
    posmarować majonezem
    startą na grubych oczkach marchewkę
    posmarować majonezem
    starte na grubych oczkach ziemniaki
    posmarować majonezem
    starte na grubych oczkach białka jajek
    posmarować majonezem
    starte na drobnych oczkach żółtka
    mniam:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s