Ryż zapiekany w słodkim beszamelu

– 200g ryżu białego

– 1 jabłko
– 0,5 banana
– 2 łyżki powideł śliwkowych

słodki beszamel
– 2 szklanki mleka
– 2 kopiaste łyżki mąki
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu

– tortownica 21cm

Ugotuj ryż na miękko, odcedź.
Jabłka i banana pokrój drobno i zesmaż. Zestaw z ognia i wymieszaj z powidłami.
Składniki beszamelu wymieszaj z zimny mlekiem, postaw na ogień i zagotuj ciągle mieszając.

Ułóż ryż na dno, posmaruj owocami i zalej beszamelem. Piecz do 45 min.
Zrobi się skórka na wierzchu a pod spodem pyszny sos:)

Podawaj z bitą śmietaną.

7 thoughts on “Ryż zapiekany w słodkim beszamelu

  1. Ryż może się okazać monotematyczny i znudzić się, jak się nie ma na niego pomysłów. Sama padłam ofiarą tej nudy i już wolę kaszę… Ale takiego pomysłu nie widziałam i może to jest jakiś bodziec do powrotu :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s