Lasagne z mięsem i szpinakiem

DSC09114

Ciasto
– 6 jaj
– 500g mąki

Farsz mięsny
– 500g mięsa wieprzowego
– 1 cebula
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Farsz ze szpinakiem
– op mrożonego szpinaku
– 1 łyżka masła
– 2 ząbki czosnku

Beszamel
– 1,5 szklanki mleka
– 2 płaskie łyżki mąki
– 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatki
– ser żółty
– mozzarella

Ciasto na makaron rozwałkuj na 3mm, wykrawaj 4 koła średnicy twojej formy do zapiekania. Odłóż na 30 min do przeschnięcia.

Mięso usmaż z cebulą i dodaj na koniec koncentrat, dopraw do smaku.

Rozmrożony szpinak duś z masłem 2 min. Odcedź i wymieszaj z rozdrobnionym czosnkiem.

Mleko z mąką rozrób, wlej do garnuszka i zagotuj ciągle mieszając. Jak się zagotuje i zgęstnieje, beszamel gotowy.

Płaty makaronu układaj między farszem, posmaruj je tylko oliwą.

Beszamel wylej na końcu, posyp ulubionymi ziołami.

Schemat warstw:
– Makaron
– Farsz mięsny
– Sery
– Makaron
– Szpinak
– Sery
– Makaron
– Farsz mięsny
– Sery
– Makaron
– Beszamel

Piecz w 180 stopniach 1h.

Smaczne i syte danie dla 4 osób.

8 thoughts on “Lasagne z mięsem i szpinakiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s