Ciasto Ambasador

Po paśmie klęsk i zakalców w końcu się udało:) Zmartwiłam się że opadło, ale nie potrzebnie, na wierzchu nawet zrobiła się skórka bezowa:) Rewelacja, ciasto na pewno u mnie zagości jeszcze nie raz:) W smaku mocno karmelowe.

Składniki:
– 200g masła
– 1,5 szklanki cukru
– 2 łyżki kakaa
– 7 łyżek mleka

To wszystko wrzuć do rondelka i podgrzewając na małym ogniu połącz by uzyskać masę.
Ostudź a przy tym co jakiś czas zamieszaj (cukier się osadza).
– 3 jaja
– 1,5 szklanki mąki
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka utrzyj, dolewając pomału ostygniętej masy. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Porządnie wymieszaj. Na końcu białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto.
Piecz w keksówce, 50min w 200 stopniach, jeśli masz termoobieg piecz w 180 stopniach.

Pyszne, proste,tanie, szybko znika:)

Przepis znalazłam tutaj: http://www.familie.pl/przepis/292/Ambasador. Bardzo fajny serwis rodzinny:)

5 myśli na temat “Ciasto Ambasador

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s