Domowa pizza

ciasto
– 1/4 świeżych drożdży (25g)
– 150 ml mleka
– 1 łyżeczka cukru

– 400g mąki
– 100 ml roztopionego masła
– szczypta soli
– 1 łyżeczka kolendry

farsz
– 3-4 łyżki ketchupu
– 5 plastrów szynki
– garść kukurydzy konserwowej
– 2 garście startego sera żółtego
– zioła prowansalskie

Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem, odstaw. Jak zauważysz że mleko zaczyna się pienić, wlej je do mąki wymieszanej z pozostałymi składnikami ciasta (kolendra powinna być utarta, jeśli masz w całości). Ciasto dobrze wyrób by odchodziło od ręki, jeśli trzeba dodaj trochę mąki. Odłóż do miski i przykryj ściereczką, jeśli podwoi swoją objętość dwukrotnie jest gotowe.
Rozwałkuj na blasze posmarowanej tłuszczem, lub na papierze do pieczenia. Nakłuj widelcem. Posmaruj ketchupem, połóż wędlinę, kukurydzę i ser żółty. Posyp małą ilością ziół prowansalskich.
Piecz w 180 stopniach do 20min.
Mój syn nie lubi najlepszej pizzy kupnej, tą zajadał aż miło:) Wyszła lekko chrupka na brzegach, ale ciasto było rewelacja!

Domowa pizza na grubym cieście.

5 thoughts on “Domowa pizza

  1. Ale jaka ładna ! Moja nigdy taka nie wychodzi tj. chodzi mi o ciasto . To wygląda jak z prawdziwej pizzerii ! Chyba muszę spróbować tego przepisu :-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s