Sok z Pigwy

Dostałam od cioci 2 Pigwy, kompletnie nie wiedziałam co z tym zrobić? Koleżanka poradziła „- Zasyp cukrem, będzie pyszny sok do herbaty!” Podobno jest pyszna naleweczka z Pigwy jak ktoś ma przepis proszę podać:)

– 2 pigwy
– cukier
– woda

Pigwy porządnie umyj (mają taki charakterystyczny meszek). Pokrój w paski, włóż do słoja i zasyp cukrem. Ostaw na 12h.
Przełóż do rondelka, dodaj 1/4 szklanki wody. Zagotuj, przelej gorący sok do wyparzonych buteleczek. Zakręć i po ostygnięciu wciśnij wieczko, jeśli nie odskoczy praca skończona:)

9 komentarzy

Filed under Przetwory

9 responses to “Sok z Pigwy

  1. Ona

    Do nalewki potrzebujesz tylko sposób alkoholu i cukier;) Robiłam kiedyś – jest cudownie słodko-kwaśna gęsta i rozgrzewająca:) Zalane cukrem pokrojone drobno owoce odcedzasz i dodajesz alko. Cała filozofia. Sok na pewno będzie Ci smakował:) Pigwa ma bardzo dużo wit. C:)

    Pozdrawiamy!

  2. Bardzo smaczna jest pigwa do herbatki. Ja w tamtym roku zostałam obdarowana smażoną pigwą z cukrem ale niestety nie znam przepisu. Dodaje się ją własnie do herbatki zamiast cytryny. A przepisów na nalewkę jest dużo wystarczy wpisać w google pigwówka lub nalewka z pigwy. Moja mama w tym roku robi ale dopiero przetestować będzie można w grudniu bo musi dość długo stać. Przepis spisałam z internetu, niestety nie mogę go teraz znaleźć :( Słyszałam też, ze z laską wanilii smakuje świetnie. W wielu przepisach jest , w tym co ja miałam pamiętam nie było ale i tak dodaliśmy :)

  3. Tutaj nie trzeba specjalnego przepisu, wystarczy, żee weźmiesz sok, który zrobiłaś i wlejesz do niego spirytusu w takiej ilości, żeby uzyskać pożądaną moc i już będziesz miała pyszną nalewkę :)
    Można również zalać pigwę spirytusem, choć nejlepiej i tak wszystko robić z przemrożonej pigry, no, a potem ugotować syrop z cukru i wody i zalać alkohol :) wychodzi pychotka!

  4. Witaminka :)
    Pigwa podobno ma 2 razy tyle witaminy C niż cytryna :)
    A nalewkę robiłam z Mamą; dla mnie zbyt słodkie to coś :>

  5. Pingback: dzień pigwy |

  6. jadzka

    wszystko fajnie, tylko trzeba wykroć gniazda nasienne z pigwy, gdyż są trujące”

  7. Pingback: Wczoraj minęły pierwsze urodziny bloga:) | Co na obiad?

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s