Placek po węgiersku

Placki ziemniaczane bez mąki?, sypałam zawsze mąkę na oko do ciasta, bo jak mają się związać? Jednak wystarczyło znaleźć odpowiednie proporcje do placków ziemniaczanych i gotowe:
– miękkie
– pachnące
– rozpływały się w ustach
– i bez mąki!:)

gulasz:
– 400g łopatki wieprzowej
– 1 cebulka mała
(zalewa)
– 300ml wody
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– 1 łyżka sproszkowanej papryki słodkiej
– sól i pieprz

placek:
– 1kg ziemniaków (dojrzałych)
– 1 mała cebula
– 1 jajko
– szczypta majeranku
– sól i pieprz

1.Pokrój łopatkę drobno, cebulkę cienko posiekaj. Wrzuć na gorącą patelnię z 1 łyżką oleju roślinnego. Smaż 3-4 minuty na wysokim ogniu.
2. Dodaj uprzednio wymieszane składniki zalewy o dodaj do mięsa, mieszaj ciągle by nie był grudek. Jak się zagotuje zmniejsz ogień i duś pod przykryciem do 20 min.
3. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na oczkach do placków (nie wiem czy ta strona tarki ma jakąś nazwę), pamiętaj by wody nie odlewać tam jest krochmal by placki się nie rozpadały. Dodaj jajko, majeranek, sól i pieprz.
4. Placki smaż na gorącym tłuszczu (mogą ci się wydawać że ciasto jest za rzadkie, po czym za chwilę zacznie mąka ziemniaczana działać):
– 1 łyżka ciasta dla tych co lubią ze śmietaną (ja i syn)
– 3-4 łyżki na duży cienki placek dla tych co obiad bez mięsa nie uznają (Babcia i mąż)

(Graforoman ten listek to melisa, ale pewnie wiedziałeś :) )

7 thoughts on “Placek po węgiersku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s