Tarta tatin

Najgorsze z tego wszystkiego jest to że nie mogłam tego klasycznego przepisu znaleźć w moich książkach kulinarnych. Cenię sobie dobry znany smak, a wszędzie „udziwnienia”. Pomimo że uważam internet za mało wiarygodną informację, nie miałam wyjścia i buszowałam by znaleźć (nie gruszki na pateli skarmelizowane Gordona Ramsaya). Tylko klasyczną Tatin z jabłek:)

ciasto:
– 125g mąki
– szczypta soli
– łyżka cukru
– 75g masła

farsz:
– 4-6 jabłek
– cynamon
– 3 łyżki miodu

1. Ciasto szybko wyrób włóż do lodówki na minimum 30 min.

2.Blachę porządnie wysmaruj masłem. Jabłka pokrój na ćwiartki, układaj ciasno okrągłą częścią do spodu. Polej je miodem i posyp cynamonem.

3. Ciasto rozwałkuj na wielkość blachy (tortownica 21cm), nałóż na jabłka, brzegi dociśnij do spodu blachy (utwórz rant). Nakłój lekko widelcem i przygładź by ciasto przylegało.

Piecz 40 min w 200 stopniach.

Jeśli pieczesz jak ja w tortownicy, to po wyciągnięciu ciasta z piekarnika ściągnij najpierw obręcz. Następnie połóż na ciasto duży płaski talerz. Obróć ciasto i delikatnie ściągnij dno. Jeśli coś przywarło ściągnij i wrzuć na ciasto:)

Lekko wyrówanaj widelcem i gotowe, pyszne!:)

Tarta Tatin ma już ponad sto lat. Od 1898 roku, kiedy to Stephanie Tatin zaserwowała ją po raz pierwszy.

4 thoughts on “Tarta tatin

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s