Makaron z sosem słodko-kwaśnym

sos:
– 15 dag boczku wędzonego
– 2 małe cebule
– garść suszonych grzybów
– 1 czerwona małą papryka
– 400 ml soku pomidorowego
– 1 łyżka octu winnego
– 1 łyżka cukru
– szczypta soli
– 1 łyżka mąki pszennej
– 3 gałązki natki pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki pieprzu

– 1/2 opakowania makaronu penne

1. Grzyby zalej wrzątkiem. Cebulę i boczek pokrój w cienkie paski. Paprykę pokrój w kostkę.

2. Cebulę i boczek wrzuć na patelnię i podsmaż. Grzyby odsącz, ale wodę z nich zachowaj. Pokrój grzyby i wrzuć do boczku, dodaj paprykę. Duś do miękkości składników.

3. Wymieszaj w osobnym naczyniu, sok, wodę z grzybów, mąkę, sól, cukier. Dodaj na patelnię, jeśli byłoby za gęste, dodaj drobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zestaw z ognia i dodaj posiekaną natkę i rozdrobiony czosnek.

4. Powinno być lekko słodkie, lekko pikantne. Podawaj z ulubionym makaronem:)

6 thoughts on “Makaron z sosem słodko-kwaśnym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s