Bananowe brownie

Ciągle się zastanawiałam kto murzynka nazwał brownie? I jakim prawem? Jednak jak bardzo się myliłam kiedy dzisiaj rano oglądając ciasto upieczone w nocy powiedziałam: „No i masz babo! Zakalec!”

Po pierwsze do murzynka dajesz kakao, do brownie czekoladę im bardziej gorzka tzn % tym ciemniejsze ciasto.
Po drugie jeśli wyszedł ci zakalec to gratuluję bo właśnie brownie z tego słynie. Nie trzeba dawać proszku do pieczenia, bo i tak nie wyrośnie.

– 1/2 czekolady gorzkiej 60%
– 1/4 kostki masła
– 1 szklanka mąki (typ 500)
– 2 jajka
– 1/2 szklanka mleka
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 dojrzałe banany

1. Masło i czekolada roztop w mikrofali.
2. Mąkę, cukier, jaja, mleko, proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
3. Banany rozgnieć widelcem.
4. Ciasto wymieszaj z masą czekoladową i papką bananową, jednak nie staraj się by była jednolita masa.
5. Piecz w keksówce 50 min w 180 stopniach.

Możesz zajadać na ciepło, smakuje jak radość z każdym kęsem:)

8 thoughts on “Bananowe brownie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s