Cukinia na okrągło (zapiekana)

Farsz:
– 500g zmielonej łopatki wieprzowej
– 100g kuskus
– 50g boczku wędzonego

– 7 krążków (2-3cm) z szerokiej cukinii

sos pomidorowy:
– 1/2 cebuli
– 2 łyżki masła
– 200ml przecieru pomidorowego

1. Kuskus posól, zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na 5 min. Odcedź.
2. Boczek drobno pokrój, wrzuć na patelnię zesmaż do uzyskania tłuszczu i wrzuć łopatkę. Podduś 10 min.
3. Kuskus wymieszaj z mięsem i dopraw do smaku.
4. Cukinię pokrój w grube plastry i wydrąż środek. Krążki układaj na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej. Farsz nakładaj do krążków lekko uciskając. Piecz 20 min 180stopniach.
5. Cebulę usmaż na maśle sklarowanym, dodaj przecier, zagotuj i przypraw do smaku.
6. Cukinie podawaj udekorowane sosem. Pyszota!:)

Syn nie mógł przestać zajadać, chociaż nie jest dzieckiem z dużym apetytem, ciągle prosił o jeszcze:)

Niektóre zdjęcia nie są zbyt ostre ponieważ siadły mi akumulatorki w aparacie i musiałam się ratować telefonem:)

To już ostatni przepis z cukinią w tym sezonie, robię małe podsumowanie.
A poniżej inne sposoby na cukinie na moim blogu:

Zapiekanka z cukinii

Bułeczki żytnie

Zupa krem z cukinii

Czorba

Zupa krem z selerem naciowym

4 thoughts on “Cukinia na okrągło (zapiekana)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s