Wieprzowina po chińsku na zielono

500g wieprzowiny z łopatki
2 łyżki sos hoisin,
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 szt ananas w puszce
2 szt ogórka
2 łyżki oleju roślinnego
1 szt papryka zielonej świeżej
2 łodygi seler naciowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki sos sojowego
1/4 szklanki octu z białego wina
1/4 szklanki bulionu

1.Pokrój wieprzowinę na kostkę, wymieszaj z sosem hoisin (jeśli nie masz zesmaż 2 śliwki, dodaj cukier, sos sojowy, ocet winny i olej, odstaw dodaj czosnek i gotowe). Obtocz w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Smaż na małej ilości tłuszczu na brązowy kolor. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
2. Ananasa odcedź nad miseczką i pokrój drobno, sok odstaw. Ogórki przekrój na pół, wydrąż i pokrój na 1,5cm plastry. Cebule pokrój w pióra. Paprykę na cienkie półpaski. Seler naciowy pokrój cienko w plasterki.
3. Cebulę zeszklij, dodaj paprykę i seler naciowy, smaż aż warzywa zmiękną. Dolej sok ananasowy, koncentrat, sos sojowy, ocet i bulion wymieszany z 1 łyżką mąki kukurydzianej. Gotuj aż sos zgęstnieje. Dołóż wieprzowinę, ananas i ogórek. Mieszaj aż wszystko się zagrzeje. Podawaj z ryżem np jaśminowym. Pyszne!:)

Współczesna kuchnia chińska
Barbara Jakimowicz-Klein

2 thoughts on “Wieprzowina po chińsku na zielono

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s