Szarlotka super łatwa i szybka:) (Szarlotka sypana)

– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka kaszki manny
– 1 szklanka cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu

– 1kg jabłek
– 200g masła

Ciasto jest niebywale proste do zrobienia, mieszasz produkty sypkie bardzo dokładnie, wysyp połowę na przygotowaną blachę, jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wyłóż na ciasto lekko wygładzając, resztę ciasta wysyp na jabłka. Masło cienkimi plastrami układaj na wierzchu ciasta. Piecz w 180 stopniach 1h. Użyłam tortownicy 21cm.

Sporo tego masła, wiem, stosowałam się jednak do oryginalnego przepisu z książki, dopiero później wyszukałam na internecie że koleżanki dają 1/2 masła a nawet 1/4. Jednak i z taką ilością jest rozpływające się w ustach:) Za jakiś czas powtórzę ten wypiek z mniejszą ilością masła i dam znać jak wyszło:)

Ciasta jak u mamy

28 thoughts on “Szarlotka super łatwa i szybka:) (Szarlotka sypana)

  1. Pingback: Co na Sylwestra? | Co na obiad?

  2. Witaminko, gdzieś mi „umknął” ten Twój przepis…
    Nigdy do tej pory nawet nie słyszałam o takiej metodzie pieczenia, nie mówiąc już o próbowaniu. Musze koniecznie taką upiec, wygląda bowiem bardzo apetycznie! Pzdr noworocznie Aniado

    • Piekłam kilka dni temu, jutro będą lepsze zdjęcia:) Serdecznie polecam to ciasto które zawsze wychodzi:) Tylko dość sporo masła jest w nim, nie wiem czy takie dietetyczne;)

  3. Pingback: Wczoraj minęły pierwsze urodziny bloga:) | Co na obiad?

  4. Pingback: Najlepsze przepisy 2013 | Co na obiad?

  5. piekłam wczoraj i…………………….ratujcie!!!!!!!! pierwszy raz nie wysz lo mi ciasto!!!!!!!!!!wyglądało pięknie na pierwszy rzut oka.!!!!!!!!!!!!!! Spód pozostał zupenie sypki.Proszę o poradę co poszło nie tak???!!!!!

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s