Smażona wieprzowina z kapustą pekińską

marynata:
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka octu winnego
– 1 łyżka wody
– 60ml sosu sojowego
– 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru

– 400g mięsa gulaszowego wieprzowego
– 8 liści kapusty pekińskiej
– olej roślinny do smażenia

– 200g ryżu białego

1. Składniki marynaty wymieszaj dokładnie aż cukier się rozpuści.
2. Mięso pokrój na cienkie paseczki, wymieszaj z marynatą, odstaw na maksymalnie 10 min (inaczej stwardnieje!).
3. W międzyczasie usuń białe sztywne części kapusty, pokrój liście kapusty na 3-4 centymetrowe kwadraty.
4. Rozgrzej olej na dużej patelni lub woku, smaż mięso na dużym ogniu, mieszając, 3 min. Dodaj kapustę, podgrzewa, aż wszystkie składniki będą ciepłe. Podawaj z ryżem.

Smak mnie pozytywnie zaskoczył. Cały weekend szukałam przepisów które połaskoczą moje kubki smakowe, w kuchni japońskiej i chińskiej. To dopiero początek przygody:)

Łatwa kuchnia japońska
Emi Kazuko

One thought on “Smażona wieprzowina z kapustą pekińską

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s