Makaron domowy – Nitki

Ciasto:
25 dag mąki (typ 450)
– 3 jaja

Ciasto wyrób, rozwałkuj bardzo cienko, cieniej niż ci się wydaje:) (1mm)
Rozwałkowane placki odłóż na podsypanej ścierce do 30 min (ciasto Ci się odwdzięczy i będzie elastyczne). Zwiń placek z krótszego boku i krój najcieniej jak ci się uda. Gotuj w osolonej wodzie, po wypłynięciu 2 min. Odcedź, zalej zimną wodą na 2 min i ponownie odcedź!

Podawaj do rosołu:)

Pochodne wpisy

Tagliatelle domowej roboty

Rosół z młodej włoszczyzny

9 thoughts on “Makaron domowy – Nitki

  1. :D wielkie dzięki czekałam na makaronik z utęsknieniem. Ciekawa metoda na pokrojenie, pamiętam jak moja mama używała do tego takiej fajnej maszynki, a tu proszę jakie to proste ;) :D

  2. ojj, gdzie te czasy, gdy z mamą dzielnie robiłyśmy taki makaron!!
    Niestety, nie chcą u nas jeść ” domowego”, choć był naprawdę pyszny.
    Wyślę Ci potem Witaminka, moje ulubione danie z makaronu ( które sama wymyśliłam! )
    :))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s