Zapiekanka z kaszą jaglaną

– 200g kaszy jaglanej
– 3 filety z kurczaka
– 1 pietruszka (korzeń)
– 1 por (jasna część)
– 1/4 selera
– 1 cebula

– kubek mleka (300ml)
– 4 jaja

– 50g żółtego sera

Natłuść naczynie żaroodporne masłem, wsyp kaszę jaglaną (surową), włóż filety pokrojone w paseczki i wymieszane z małą ilością soli i suszonego lubczyku. Pietruszkę, pora i seler drobno rozrób wymieszaj i nałóż na kurczaka, na to nałóż cebule cienko pokrojoną. Zalej to mlekiem wymieszanym z jajami (lekko posól zalewę). Piecz 50 min w 195 stopniach. Wyciągnij z piekarnika, nałóż starty ser żółty i piecz jeszcze 10 min. Bardzo fajne i syte, podałam z dressingiem z jogurtu greckiego wymieszanego z solą cebulową.

Uwagi: Żeby się kasza nie przypiekła od spodu wyłóż spód boczkiem wędzonym lub kiełbasą cienko pokrojoną w paski.
Cebula powinna być wcześniej sparzona, lub zeszklona na patelni.

6 thoughts on “Zapiekanka z kaszą jaglaną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s