Pierogi leniwe

Ciasto:
– 250g sera białego półtłustego
– 1 jajko
– 1 szklanka mąki

Okrasa:
– bułka tarta
– masło

Dodatki do podstawowego ciasta:
po małej szczypcie suszonej
– bazylii
– lubczyku
– koperku
– natki pietruszki
– soli cebulowej

W/w zioła nie są wyczuwalne w smaku, dlatego spokojnie można np „przemycić” je w tej potrawie dzieciom:)

Składniki ciasta + ewentualnie zioła zagnieć szybko, rozwałkuj paseczki i krój jak kopytka. Wrzuć na lekko osoloną wodę, po wypłynięciu zmniejsz ogień i gotuj 2 min.
Rozpuść masło i dopiero dodaj bułkę tartą, żeby okrasa była lejąca dodaj więcej tłuszczu.

Podawaj ciepłe posmarowane okrasą i posypane cukrem. Berbeć zajadał aż miło było patrzeć:)

Pierogi, makarony, kluski, knedle, kulebiaki czy naleśniki.

„Jakość sera zależy od tego, jak żyją krowy. Kiedy ich dżersejki pasą się na bujnej łące zasilanej naturalnym nawozem, nietkniętej chemią od lat, mleko dają pachnące i tłuste. W serze czuć nuty śmietankowe, kwiatowe i wyraźnie zwierzęce. Smak jest bujny i skoncentrowany.”
więcej w artykule Agnieszki Kręglickiej

7 thoughts on “Pierogi leniwe

  1. Spisalam sobie przepis… Leniwe jadlam chyba ze 20 lat temu, a robilam… nigdy! Twoje takie apetyczne, ze chyba wykorzystam twarogzalegajacy w lodowce i sie skusze! :)
    Pozdrawiam

      1. ja zwykle leniewe podaję polane śmietną z cukrem i posypane cynamonem. Z ziołami to dla mnie nowość, a muszę przynać, że ten lubczyk brzmi intrygująco ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s