Bułeczki żytnie

– 1 szklanka mąki
– 1/2 szklani otrąb żytnich
– 1 łyżeczka drożdży instant
– 1 jajko
– 100 ml mleka
– 100 ml oleju roślinnego
– 2 łyżeczki soli

– 1/3 cukinii
– 1 mozzarella (125g)
– 1 kiełbaska śląska podsuszana

Mąkę wymieszaj z otrębami i drożdżami, dodaj jajko, mleko i olej. Dobrze wymieszaj konsystencja powinna być lekko lejąca. Dobrze żeby składniki były w temp pokojowej. Nałóż ciasto do foremek.
Kiełbaskę pokrój w półplasterki, cukinię obierz ze skóry wydrąż miąższ i pokrój w słupki, mozzarellę pokrój w kostkę.
Kiełbaskę i cukinię powciskaj w ciasto by lekko wystawały. Na wierz nałóż mozzarelle i posyp ziołami prowansalskimi.
Piecz w 195 stopniach 25 minut.
Pyszne wytrawne bułeczki!:)

„Przekąski i przystawki” Pantaleoni Lucia

Cukinia 2011

7 thoughts on “Bułeczki żytnie

  1. Musi być pyszne, ale dla mnie za dużo roboty przy tym ;)
    Witaminka, Kochana, wybacz, że dopiero teraz piszę, ale ciągle coś mnie goni i rzadko zasiadam do komputera ostatnio.
    Zgodnie z obietnicą podaję Ci mój przepis na pyszne danie z grzybków:
    Gdy grzybobranie pójdzie w łeb i przyniesiemy garść ledwie grzybków ( lub kilka większych okazów) , nie wkurzamy się, a robimy dobre, szybkie danie.
    Naszą ” garść” prawdziwków, podgrzybków, kurek, zajączków itd( mogą być wszystkie jadalne razem) sprawdzamy czy nie robaczywe, myjemy, kroimy w paski, wrzucamy na dobra patelnię i delikatnie mieszając , podsuszamy( odparowujemy) . Jeśli puszczą bardzo dużo wody, po ok.10 minutach odcedzamy na durszlaku i z powrotem na patelnię. Dodajemy gdzieś 1/3 kostki masła ( osełka albo śmietankowe) i mieszając smażymy. Dodajemy 3 nieduże, pokrojone w prążki cebule , ciągle mieszamy. Zakrywamy patelnię , dolewamy troszkę wody i dusimy całość.Jeśli nasza patelnia jest nieduża, to całość przekładamy do brytfanki i co jakiś czas mieszając , dusimy. Wcześniej solimy, pieprzymy ( do smaku).
    Gotujemy makaron ( świderki Lubelli) ,niedużą paczkę. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wrzucamy do naszych duszonych grzybków. Mieszamy, sprawdzamy smak( dosolić, dopieprzyć może) , wlewamy 1/3 szklanki gęstej, zahartowanej wcześniej śmietany, Szybko mieszamy, gdy zaczyna się gotować, wyłączamy.
    Posypujemy koperkiem lub natką pietruszki i
    SMACZNEGO!
    Pycha!!!!
    Witaminka, mam nadzieję, że podając ten przepis, napiszesz ” Grzybki Angie”
    :))))))

  2. Akurat mama przywiozła cukinię od siostry, a otręby już dawno czekają na swoją chwilę. Myślę, że to będzie pierwszy przepis z twojego bloga jaki wypróbuję. Tylko mozzarellę jeszcze dokupię. :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s