Muffiny marchewkowe

– 1 szklanka startej marchwi
– 2 jaja
– 1/2 szklanki oleju roślinnego

– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 3/4 szklanki cukru
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki suche i składniki mokre wymieszaj osobno, przed wylaniem do formy połącz wszystko i pozwól na niewielkie grudki to ciasto będzie lekkie! Wlewaj do maksymalnie 3/4 wysokości formy. Piecz w 200 stopniach 20 min.

Pyszniutkie!:)


Warzywa faszerowane i zapiekane.

Ciekawostki o marchewce:

– Na noc baldachy marchwi zginają się w dół, co zabezpiecza je przed zamoknięciem.
– W czasie dojrzewania nasion brzeżne baldaszki zaginają się do środka, nadając baldachowi kształt ptasiego gniazda. Po dojrzeniu nasion wyprostowują się.
– W klasyfikacji urzędowej Unii Europejskiej marchew uznawana jest za warzywo. Ponieważ jednak w Portugalii marchew używana jest do wyrobu dżemów, w rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich produkcji, marchew uznana została za owoc.
– W przeszłości rozpowszechniona była marchew w różnych kolorach: białym, żółtym, pomarańczowym, fioletowym oraz tzw. tęczowym. Obecną popularność na świecie pomarańczowa marchew zawdzięcza Holendrom, którzy wyhodowali oraz wypromowali odmianę w tym kolorze.

ciekawostki pobrane ze srony: http://pl.wikipedia.org/wiki/Marchew_zwyczajna

Muffinkowo 2011

5 thoughts on “Muffiny marchewkowe

  1. Ciekawe ciekawostki o marchewce. Jeśli chodzi o kolory, to nawet widziałem w jakimś programie te zapomniane nieczerwone marchewki. Uprawiają je pasjonaci historycznych odmian – normalnie nie do dostania.

  2. Upiekłam i mam zagwozdkę, bo uważam że w przepisie jest za dużo proszku do pieczenia. Jesteśmy w domu potwornymi łasuchami ale te muffiny (12 sztuk tylko) jedliśmy w 2 dni. Norma to ok. 1 godzina po upieczeniu i nie ma śladu po wypieku. Po prostu bo zjedzeniu kęsa, język stawał dęba, w ustach dziwny niesmak i czym prędzej dla zmiany smaku piliśmy sok z cytryny. Czyżby coś z proszkiem?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s