Gulasz biały

– 60 dag łopatki wieprzowej
– 4 małe cebulki
– 3 duże pieczarki

– 200 ml śmietany 30%
– 1 łyżka mąki

– 200 g ryżu naturalnego

Łopatkę pokrój w kostkę (średniej wielkości), cebulkę posiekaj na cienko i wrzuć wszystko na rozgrzaną patelnię i smaż na wysokim ogniu uważając by nie przypalić. Kiedy mięso zmieni kolor różowy na brunatny wrzuć go razem z cebulką do garnka, zalej wrzącym rosołem (ilość? – lekko zakrywający mięso). Pieczarki pokrój w kostkę i wrzuć do mięsa, gotuj 30-40 min.
Wstaw ryż, przypraw i gotuj minimum 30 min.
Śmietanę wymieszaj z mąką i wlej do sosu, zagotuj.

5 thoughts on “Gulasz biały

  1. Pycha! Proste i lekkie ( dość lekkie, wiem, śmietana..;) )
    Jak chcesz Witaminka podam Ci przepis (mój własny! ) na dobre danko z KILKU świeżych grzybów ( tak , kilku, gdy grzybobranie pójdzie w łeb)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s