Zupa krem z cukinii

– 4 cukinie
– 1 żółta papryka
– 2łyżki masła

– 1l rosołu

– filiżanka słodkiej śmietany (tj. 200 ml)

Cukinię i paprykę pokrój i duś z dodatkiem masła i szczyptą soli w szerokim rondlu do miękkości. Dodaj wywar i gotuj jeszcze 10 min. Zestaw z ognia, zmiksuj blenderem i dodaj śmietanę.

Podawaj z kaszą manną wytrawną.

Kasza manna wytrawna:

– 300 ml wody
– 9 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej

– 1 łyżka masła
– 2 ząbki czosnku (rozdrobione)
– 2 szczypty koperku

Wymieszaj wodę zimną z kaszą i gotuj ciągle mieszając, jak porządnie zgęstnieje to jest gotowe. Dodaj resztę składników i wymieszaj.

Pyszna aromatyczna zupa!:)

Inne zupy? tutaj

Ciekawy artykuł Agnieszki Kręglickiej o Cukinii KLIK

Cukinia 2011

9 thoughts on “Zupa krem z cukinii

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s