Kopytka z fasoli

– 1,5 szklanki ugotowanej fasoli
– 1 szklanka mąki
– jajko
– sól

– 6 pieczarek

– 3 kotlety z karczku wieprzowego

Fasolę mocz całą noc i gotuj do miękkości (45-60 min). Zmiel fasolę np robotem kuchennym. Dodaj jajko mąkę, zagnieć szybko i krój na kluski ulubionego formatu (u mnie prawie kopytkowe wyszły). Do wody dodaj łyżkę masła gotuj kluseczki 4-6 min.

Pieczarki umyj i pokrój cieniutko. Smaż na sklarowanym maśle, jak zaczną się rumienić wrzuć ostudzone kluski i przysmaż wszystko razem.

Karczek dopraw wcześniej i smaż na patelni teflonowej nie dodając tłuszczu, krótko po 2-4 min na jednej stronie!

I gotowe!:)

„Makarony, pierogi i naleśniki. Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej” Hanna Szymanderska

Kluski w Wikipedii:

Kluski – zbiorcze określenie grupy potraw mącznych, często z dodatkiem ziemniaków i jajek. Często występują w kuchni polskiej, a także w kuchniach innych krajów, zazwyczaj jako dodatek do dań mięsnych i zup. W zależności od składników, miejsca pochodzenia, kształtu i sposobu przygotowania wyróżnia się wiele odmian:
gnocchi
haluszki
kluski czarne
kluski śląskie (najlepsze robi moja teściowa!)
kopytka (uwielbiam! z sosem myśliwskim!)
knedliki
lane kluski
pierogi leniwe
pyzy (ziemniaczane z farszem mięsno-warzywnym)
szpecle (robiłam gryczane)
W niektórych regionach Polski terminem „kluski” określa się również makaron.

4 thoughts on “Kopytka z fasoli

    1. kurcze tu ciężko jest wskazać, który przepis nie przemawia do żołądka :D, jestem pod wrażeniem, a widzę, że i szata graficzna uległa zmianie, jak zwykle wszystko na plus :D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s