Tort kokosowy

– 2 jasne spody

Masa budyniowa
– 2 budynie
– 0,5l mleka
– 150g cukru
– kostka masła
– 2 op wiórków kokosowych (2x 100g)

– 200g jasnego kwaskowego dżemu (lub powideł)

Poncz:
– sok z 0,5 cytryny
– woda przegotowana do soku 1:1

– wiórki migdałowe do posypki na wierzch

Sposób przygotowania:

Z mleka, budyniu i cukru ugotuj budyń.
Dolny spód delikatnie nakłuj wykałaczką i nałóż powidła (powidła będą się dobrze rozsmarowywać jeśli je troszkę podgrzejesz).
Górne ciasto nasącz ponczem.
Masło utrzyj i dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu, jeśli się zrobią grudki, miksuj mikserem ręcznym tak długo aż będzie jednolita masa. Dodaj do masy 1,5 op wiórków kokosowych i wymieszaj.
Ostudzony krem rozsmaruj na ostudzone (!!) powidła.
Nałóż drugą warstwę ciasta, posmaruj 1 cm warstwę kremu. Posmaruj boki kremem, uszczelniając ubytki i wygładzając powierzchnię.
Boki obsyp kokosem.

Migdały upraż na patelni, nie będziesz żałować:)

Jak uprażyć migdały? Wrzuć na patelnię, skręć na mały ogień i rozgrzewaj je pomału (i mieszaj i mieszaj). Migdały nabiorą złotego koloru i gotowe! Ostudzone posyp wierzch tortu, trochę koloru mu się przyda:)

Wszystkiego Najlepszego sobie życzę!:) Dzisiaj moje Urodziny są.

Polecam Ciasta i torty Nicole Walter

Sławne torty:

Wielcy cukiernicy prześcigali się w pomysłach tworząc nowe kompozycje z okazji wielkich uroczystości:
– Kiedy Napoleon III poślubiał Eugenię de Montijo – cech paryskich cukierników posłał nowożeńcom tort kasztanowy z lukrem różanym.
– Jubileusz angielskiej królowej Wiktorii zainspirował cukierników do przygotowania tortu „Wiktoria” z masą owocową.
– Tort „Fedora” z masą migdałową został podany w Paryżu „U Maxima” po premierze melodramatu „Fedora” z Sarą Bernhardt w roli głównej.
– Tort „Mickiewicza” – ciasto biszkoptowe z masą kawową i rumową – podany został po odsłonięciu pomnika Adama Mickiewicza w Krakowie.
– Wiedeński tort Sachera

Informacja pobrana ze strony: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tort

7 thoughts on “Tort kokosowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s