Konfitura z arbuza

– 0,5 kg miąższu z arbuza
– 1 cytryna
– 1op Żelfix 3:1
– 350g cukru
– 200 ml soku jabłkowego

Z ćwiartki arbuza wydrąż miąższ, usuń pestki i rozdrób. Cytryny obierz i drobno cienko pokrój na plasterki. Owoce wrzuć do garnka, (i mieszaj)dolej soku, wymieszaj z żelfixem (i mieszaj)zagotuj, dodaj cukier (i mieszaj) i gotuj 3 min (i mieszaj). Przelej w wyparzone słoiczki, jeśli upewnisz się że są dobrze zakręcone (sprawdź kilka razy) odwróć je do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.

(właśnie próbuję, wyborne! lekko gorzkawe, słodkie, pachną!)

„Spiżarniane przetwory Domowy wyrób” Eleonora Trojan

14 thoughts on “Konfitura z arbuza

  1. Dziękuję Krysiu za fantastyczny przepis .. i powiem szczerze że, nigdy mi nie przyszło do głowy aby zrobić konfiturkę z arbuza, no fantastycznie :)

  2. Uwielbiam arbuza!!!! Tu gdzie mieszkam nikt sie za bardzo nie bawi w krojenie go na kawalki…. wiec kupic to moge conajwyzje takiego 8kg. I … zjesc sama… Konfitura bylaby rozwiazaniem :D Ale jak piszesz, ze troszke gorzakawa to nie jestem przekonana. Ja lubie konfitury kwasne :D ewentulanie slodkie. dlatego np. nie lubie konfitury pomaranczowej. Jak myslisz skad ta goryczka? Moze jakos by zmienic ten przepis zeby nie bylo gorzakwe.
    A pomojajac moja fanaberie smakowa (w sparwei czegoc czego nawet nie jadlam), to gratuluje pomyslu. Nie wpadlabym na przetowry arbuzowe!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s