Czorba

– 500g bobu
– 1 cukinia
– 4-5 ziemniaków
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– mały seler
– pęczek koperku
– łyżeczka słodkiej papryki
– 500ml przecieru pomidorowego
– szczypta cynamonu
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej

– około 2l wywaru

Cebulę z marchewką pokrój i zesmaż na maśle. Resztę warzyw umyj pokrój, zalej wywarem, dodaj zawartość z patelni i gotuj 30 min. Jeśli warzywa wystają po za wywar nie przejmuj się, zmienią objętość w trakcie gotowania. Pokrój koper, dodaj go garnka wraz z przecierem i zagotuj. Podawaj z pieczywem.

13 thoughts on “Czorba

  1. pierwszy raz widzę taki przepis..świadczy to o tym jak uboga była moja kuchnia..bób zawsze jedliśmy ot tak, ugotowany..z cukinii zawsze robiłam leczo … dzięki Krysiu za ciekawy przepis :)

  2. Fajny przepis na jesienną pogodę. Zrobię sobie może jutro, tylko co z tym bobem: zostaje w łupinkach? Nie jadłam nigdy bobu ze skórką :-)

      1. Człowiek całe życie się uczy :-) Do dzisiaj byłam przekonana, że skórka bobu jest niejadalna. Wpadłam jeszcze na fajny przepis z bobem i kalmarami – to chyba dam sobie bobu!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s