Lasagne (tradycyjne)

Farsz mięsny
– 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
– 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
– sól i pieprz do smaku

Sos beszamelowy
– 3 łyżki masła
– 1 łyżka kopiasta mąki
– 1 szklanka mleka
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 mozzarella

Reszta
– około pół op płatów makaronowych lasagne
– 6 plastrów żółtego sera salami
– 2 garści żółtego sera

Mięso wrzuć na patelnię dodaj przecier pomidorowy, przypraw i duś 10-15 min. Masło roztop dodaj mąkę i szybko wymieszaj, jak się zezłoci dodaj mleko, po zagotowaniu dodaj mozzarellę i gałkę muszkatołową, dopraw do smaku. Płaty obgotuj po ok 2-3 min. Układaj:
– makaron
– sos mięsny
– ser żółty
– beszamel
– makaron
– sos mięsny
– ser żółty
– beszamel
– makaron
– beszamel
– ser żółty tarty

Piecz w 195 stopniach 35 min. Palce lizać! Lazania była na prośbę męża, kiedy zapytałam wczoraj co chce na swoje święto na obiad:) Był mega szczęśliwy:)

Makarony, pierogi i naleśniki? tutaj

8 thoughts on “Lasagne (tradycyjne)

  1. dziekuje za miłe słowa, ja też nie pamietam kiedy robiłam ją ostatnio, była okazja:) Smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, wszyscy jedli ze smakiem aż miło było popatrzeć:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s