Zupa selerowo-jabłkowa

– 1 seler
– 3 jabłka
– 2 łyżki masła

1,2l wywaru:
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– listek laurowy i ziele angielskie
– sól

– 3 łyżki śmietany 18%
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 200 ml wody
– szczypta gałki muszkatołowej

– pęczek natki pietruszki

Wywar ugotuj z marchewki i pietruszki w 1,2 l wody. Seler i jabłko zetrzyj na tarce i duś na maśle na patelni 10 min. Marchewkę i pietruszkę ugnieć widelcem i wrzuć z powrotem do wywaru. Zawartość patelni wrzuć do garnka z wywarem i gotuj 15 min. Śmietanę wymieszaj z mąką, wodą i gałką muszkatołową. Zupę zestaw z ognia, dodaj rozrobioną śmietanę, dopraw i zagotuj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotowe!

Inne zupy? tutaj

Jak bezpośrednio wpływać na ludzkie instynkty, emocje i wyobraźnię? tutaj

9 thoughts on “Zupa selerowo-jabłkowa

  1. jejku coś pysznego…słowo daję muszę zrobić taką, Krysiu dzięki za przepis .. właśnie jutro skończymy kuchy wedle twojego przepisu .. ziemniaczane z farszem :)

    1. Pokazuję bo zawsze mi tego brakuje na innych blogach, nie zawsze oczywiste dla innych jest dla mnie zrozumiałe:) Zupy uwielbiam, mam taką starą książkę 365 zup i lubie z niej próbować smaków:) Dziekuję za odwiedziny i pozdrawiam:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s