Gulasz wołowy i kluseczki (Spätzle) gryczane

Gulasz
– 500g mięsa gulaszowego wołowego
– 1 cebula
– 1 łyżeczka papryki sproszkowanej słodkiej
– 1 puszka pomidorów bez skóry
– 1 słoik papryki konserwowej

Kluski (szpecle)
– 1 szklanka mąki gryczanej
– 1 szklanka mąki pszennej
– 2 jajka
– 4 łyżki wody
– 0,5 łyżeczki soli

Mięso pokrój w więszą kostkę, dodaj cebulę, paprykę w proszku i duś 1h. Następnie dodaj przetarte przez sito pomidory i pokrojoną w kosteczkę paprykę, gotuj nastepne 20-30 min. Dopraw do smaku. Ciasto na kluski wyrób (ja wyrabiałam w automacie do chleba), rozwałkuj na cienkie paseczki grubości ołówka i kroj na 1-1,5 cm. Wrzucaj na wrzątek i gotuj kilka minut. Podawaj z gulaszem:)

Kuchnia Żydowska? tutaj

Wywieranie wpływu na siebie? tutaj

4 thoughts on “Gulasz wołowy i kluseczki (Spätzle) gryczane

  1. Witaminka, Kochana, miałam dać Ci przepis na te ” frykadelki” na maila, ale tak ganiam, że zapominam o wielu wąznych sprawach..Podaję Ci szybko tutaj, może komuś też spodoba się:
    pierś( lub dwie) kurczaka pokrój w paski średniej wielkości; zmaceruj olejem i jakąś ( ulubioną) przyprawą do kurczaka. U mnie preferują zwykłą sól i pieprz, żadnych tam egzotycznych.
    Po godzinie wyjmij z lodówki, w kubku rozrób ciasto a’la naleśnikowe- jajko, trochę mleka i mąka. Wlej to na te paski kurczaka, ręką lub łyżką wymieszaj i smaż na gorącym,dość głębokim oleju obracając od czasu o czasu.
    Podawaj z ryżem lub białym pieczywem i jakąś tam surówką.
    ‚Moje dzieci – lat 21, 19 i 10 zajadają sie tym! Jedno co wszyscy zgodnie lubią
    :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s