Kuchnia Żydowska we Wrocławiu

Festiwal SIMCHA od 13 lat promuje tolerancję i kulturę żydowską. W tym roku Malka Kafka, gospodyni programu telewizyjnego Koszer Macher podczas otwartych warsztatów będzie uczyła jak gotować koszernie i ekologicznie, Mira Gawłowicz – właścicielka jedynej wrocławskiej żydowskiej restauracji – opowie o tradycyjnej kuchni żydowskiej. Na zakończenie tegorocznego Festiwalu SIMCHA Wrocławska Gmina Żydowska wraz z Hotelem Orbis Wrocław zapraszają na kulinarną niespodziankę. Na odrestaurowanym dziedzińcu synagogalnym, pod stuletnim kasztanem, w blasku świec 150 osób będzie mogło zasiąść do wspólnej kolacji szabatowej, przygotowanej przez gminną kuchnię koszerną i restaurację Hotel Orbis Wrocław, pod kierunkiem znanego szefa kuchni Tadeusza Hupy.

Piętnaście warsztatów: tanecznych, kulinarnych, językowych, a także przygotowanych z myślą o najmłodszych, pięć wielkich koncertów, pokazy filmów, wykłady i jarmark żydowski, to tylko niektóre punkty tegorocznego Festiwalu Kultury Żydowskiej SIMCHA. Po raz trzynasty w sercu Dzielnicy Wzajemnego Szacunku spotkają się artyści, wykładowcy i wielbiciele żydowskich klimatów. Kabała, tajemna nauka mistyki żydowskiej, będzie tematem przewodnim tegorocznej edycji Festiwalu.

W niedzielę 29. maja trzynastą już edycję Festiwalu Kultury Żydowskiej SIMCHA zainauguruje wspólny występ wiedeńskiego kantora Samuela Barzilaia, organisty Piotra Rojka i Chóru Synagogi pod Biały Bocianem pod dyr. Stanisława Rybarczyka. Gwiazdą tegorocznych koncertów będzie Chava Alberstein, urodzona w Szczecinie piosenkarka i kompozytorka, wielka artystka izraelska. Podczas Festiwalu na placu przy synagodze będzie można spotkać m. in Malkę Kafkę, gospodynię telewizyjnego programu kulinarnego Koszer Macher o koszernej i ekologicznej kuchni oraz Tanję Segal, jedyną w Polsce kobietę rabina, która przyjedzie z Krakowa. W ciągu sześciu dni uczestnicy Festiwalu będą spotykać się w międzynarodowym gronie na wernisażach, wykładach i koncertach.

W tym roku dyrektor artystyczny Festiwalu Stanisław Rybarczyk we współpracy z Dominiką Kawalerowicz i Joanną Lisek, łącząc swoje pasje, ułożyli program, w który wpisują się zarówno wydarzenia nawiązujące do bogatej tradycji żydowskiej oraz te o zupełnie współczesnym charakterze. Organizatorzy liczą na wielkie zainteresowanie Festiwalem. Ponownie na Festiwal przyjedzie wielu gości z zagranicy, dla których możliwość świętowania w odnowionej wrocławskiej synagodze jest nie lada atrakcją.

Kariera Festiwalu Kultury Żydowskiej SIMCHA rozpoczęła się po otwarciu w 1998 roku Synagogi pod Białym Bocianem. Od 1999 roku Festiwal nieprzerwanie promuje kulturę, historię, sztukę żydowską wraz z Koncertami Hawdalowymi i Chórem Synagogi pod Białym Bocianem.

– Trzynastka to liczba magiczna Coś wielkiego się wydarzy.. – przepowiada Stanisław Rybarczyk, dyrektor artystyczny Festiwalu – W judaizmie w wieku trzynastu lat chłopiec staje się mężczyzną. Zaprasza się go do czytania Tory, do minjanu. Festiwal przeszedł właśnie z okresu dziecięcego w fascynującą dojrzałość…

Trzynastka nie może być pechowa, zwłaszcza dla miłośników muzyki żydowskiej. W Synagodze pod Białym Bocianem muzyczna uczta: Pushkin Kiev Klezmer Band zabierze nas w podróż po Ukrainie, porwie dynamiczne i pełne ekspresji Boris Malkovsky Trio, a ukołyszą nas sefardyjskie pieśni z serca Iberii w wykonaniu Anny Jagielskiej – Riveiro i zespołu Maayan.

PROGRAM FESTIWALU

O FESTIWALU

KOLACJA SZABATOWA

KUCHNIA KOSZERNA A EKOLOGIA – WARSZTAT

Żydowskie Przy-Smaki

(a tak prywatnie)
Jestem zainteresowana zasadami koszerności, już zamowiłam sobie w księgarni książkę na ten temat i z niecierpliwością czekam na wysyłkę. A póki co wysyłam Teściową moją ukochaną do Wrocławia na porządne rozeznanie smakowe (ta kobieta ma bardzo wymagające podniebienie).

Was też tam zapraszam!

Żeby nie być gołosłowna, po otrzymaniu podręcznika o Kuchni Żydowskiej przedstawię kilka potraw które sama przygotuję. Może i ty się zainteresujesz?:)

…..

Kuchnia żydowska w Wikipedii? tutaj

……

Kilka potraw z książki:

Kurczak w miodzie

Paschalna szarlota z jabłek

One thought on “Kuchnia Żydowska we Wrocławiu

Możliwość komentowania jest wyłączona.